Apa Sevice Giurgiu a început procedurile pentru creşterea tarifelor la seviciile de furnizare apă potabilă şi canalizare

Ieri, 19 iulie, în cadrul unei conferinţe de presă, directorul Apa Service Giurgiu, Adrian Popescu a anunţat că a depus la Autoritatea Naţională pentru Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSPC) documentaţia privind modificarea preţurilor de cost la seviciile de  furnizare apă potabilă şi canalizare.

Cum aprobarea noilor tarife este mai mult o problemă de procedură, noul preţ al serviciilor oferite de operatorul regional Apa Service ar putea creşte din luna iulie cu aproximativ 43 la sută. De la nivelul actual de 8,85 lei/mc (4,4 lei/mc apa potabilă și 4,45 lei/mc canalizare, fără TVA) la 12,86 lei/mc (5,38 lei/mc apa potabilă, 6,48 lei/mc canal).

La această dată se aşteaptă avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) de profil din judeţul Giurgiu. Dacă avizul va fi unul negativ (acesta putând fi influenţat şi de votul politic al reprezentanţilor UAT-urilor reprezentate), Apa Service va trebui să pună în practică, începîd cu 1 iulie, Ordinul 230 al ANRSPC, ceea ce ar duce la un tarif şi mai mare care s-ar apropia de 17,5 lei/mc. Acest ultim tarif se aplică pe o perioadă de un an, iar dacăî în acest interval ADI nu-şi dă acordul sociatăţii Apa Service i se va retrage avizul de funcţionare.

Cum nimeni nu-ţi poate permite o criză socială şi sanitară prin întreruperea activităţii definitive a operatorului Apa Service este de aşteptat ca un aviz favorabil să fie dat în ADI până la finalul acestei luni.

Actualizarea tarifelor este imperios necesară, fără aceasta sociatatea va avea grave probleme cu cheltuialile de exploatare a explicat Adian Popescu. Varianta soft. În realitate, fără ajustarea tarifelor socitatea va intra în incapacitate de plată, primul pass spre falimet.

În această situaţie s-a ajuns atât degradării mediului economic internaţional care a generat preţuri de 3-5 ori mai mari la materialele de consum, dar şi mediului intern creat de deciziile guvernamentale. Printr-o decizie de neînţeles a Guvernului, din toamna anului trecut pentru energia electrică pentru serviciile comunitare de apă-canal nu a mai fost reglementaă şi subvenţionată, ceea ce a dus la cheltuiali de cinci ori mai mari cu energia elctrică. O altă povară financiară a fost cea care a impus creşterea salariului minim pe economie, care a antrenat după ea creşteri salariale (chiar dacă în procente diferite) pentru cei aproximativ 380 de salariaţi ai societăţii.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .