Cu ţara aflată încă în valul patru al pandemiei, parlamentarii români şi-au luat zece zile de vacanţă şi au lăsat baltă legea certificatului verde la locul de muncă sau necesar pentru a participa fizic la alte activităţi publice. Asta în condiţiile în care aproape toate ţările civilizate din lume, nu doar din Europa, au adoptat, chiar şi în condiţiile unor campanii de vaccinare de suscces, legi privind certificatul sau paşaportul verde.

La fel ca în vară, când nu se ieşise bine din valul trei al epidemiei, pe fondul unei scăderi a numărului zilnic de infectări, guvernanţii sau grăbit să anunţe măsuri de relaxare. Asta în condiţiile în care suntem departe de a şti cu adevărat numărul real al persoanelor care s-au infectat cu SARS-CoV-2 deoarece se efectuează din ce în ce mai puţie teste.

Urmare a acestei politici a struţului, campania de vaccinare a încetinit iarăşi într-un ritm alarmant. În ţările occidentale unde s-a întîmplat acest lucru autorităţile nu au ezitat să ia măsuri hotărâte, aproape radicale, pentru a nu încetini campaniile de vaccinare. Aşa se face că țările care au impus utilizarea documentului au depășit creșterea numărului de cazuri cu un număr mic de persoane decedate, cu sistemul sanitar funcțional și cu secțiile de terapie intensivă neocupate.

Ţările civilizate își iau acum măsuri pentru a preveni ceea ce urmează, noua tulpină Omicron, care se răspândește mult mai repede, în timp ce noi stăm cu legea certificatului verde în aşteptare. La noi, doar specialiştii vorbesc de valul cinci. Pe politicieni îi doare în jumătatea lui cinci.

Noi ne realaxăm. Cu gândul la un ciolan afumat cu fasole şi un pahar de vin fiert, pe 1 Decembrie şi în aşteptarea Crăciunului vom intra veseli şi nepregătiţi în valul cinci al pandemiei. Şi asta pentru că România este condusă de o clasă politică majoritar inconştientă.

Ioan Mănăilă

PS 1 Vaccinarea nu oferă imunitate împotriva SARS-CoV 2. Dar ea ne fereşte de formele grave de Covid.PS 2 Citiţi cu atenţie aceste cifre. Cu puţin înainte să se vorbească de valul patru al pandemiei, mai exact, pe 9 septembrie, în judeţul Giurgiu erau declarate decedate din cauza Covid 110 persoane. În trei valuri epidemilogice. Asăzi s-au raportat 393 de decese de la începutul pandemiei. Deci 283 de decese în mai puţin de trei luni de valul patru, care nu s-a încheiat. Aproape 98 la sută din victime nu erau vaccinate şi marea majoritatea o constituie persoane în vârstă. Sfătuiţi-vă părinţii şi bunicii să se vaccineze!