Guvernul a mutat, „mingea” este în curtea Parlamentului

manuale-gratuiteActualul guvern, prin Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice a reuşit să aducă cele mai spectaculoase şi consistente măsuri luate în învăţământul românesc în ultimele două decenii. Prima şi probabil cea mai importantă decizie este fără îndoială cea privind decontarea integrală a navetei elevilor, un pas imens în combaterea absenteismului şcolar. În al doilea rând, este primul Guvern care pune în practică o prevedere legală mai veche: acordarea de manulae gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a. Nu în ultimul rând sprijin material concret pentru elevii care provin din familii defavorizate şi urmează cursurile învăţământului obligatoriu. Să adăugăm aici şi aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului precum şi elaborarea unui Codul Etic pentru învăţământul preuniversitar.

Pe alt plan, este de salutat decizia extrem de hotărâtă şi de curajoasă de depolitizare a sistemului prin organizarea, în luna octombrie, de concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu, în paralel cu debirocratizarea unor activităţi din şcoală. Astfel, s-a redus numărul de comisii din cadrul unităţii de învăţământ de la 24 la 7. Pentru că, aşa cum sublinia secretarul de stat Monica Cristina Anisie Un profesor nu trebuie să fie preocupat să facă hârtii, ci de modul în care îşi pregăteşte lecţia şi de modul în care se prezintă la lecţie.”

Un lucru extrem de important în adoptarea acestor decizii este faptul că ele nu s-au luat din spatele unui birou ci după o consultare reală cu sindicatele din învăţământ şi reprezentanţii părinţilor. Cum s-ar spune, Guvernul a jucat, acum este rândul Parlamentului pentru că o serie din aceste măsuri au fost adoptate prin Ordonanţe, ordonanţe ce vor trebui să treacă de votul parlamentarilor.

Ioan Mănăilă  

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .