Cutremur în învăţământul preuniversitar

concursMinistrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, a anunţat joi că este decis să scoată politicul din şcoala românească. Acesta a anunţat că în luna octombrie se vor organiza concursuri pentru posturile de director în toate unităţile din învăţământul preuniversitar.

Ministrul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, Mircea Dumitru, şi Secretarul de stat Monica Cristina Anisie au susţinut joi, 1 septembrie, o conferinţă de presă pe tema pregătirilor derulate de Ministerul Educaţiei, în perspectiva începerii anului şcolar 2016-2017. În acest context au fost prezentate atât activităţile curente desfăşurate în perioada premergătoare debutului noului an şcolar, cât şi noutăţile în materie de politici educaţionale pe care Ministerul Educaţiei a decis să le adopte pentru a veni în sprijinul elevilor, profesorilor şi părinţilor.

În acest sens, ministrul Educaţiei a punctat câteva măsuri adoptate în ultimele două luni: aprobarea, în premieră, a Statutului Elevului, acordarea de manuale gratuite pentru elevii claselor a XI-a şi a XII-a, conform prevederilor legale, decontarea integrală a navetei elevilor, revizuirea cadrului legal privind combaterea segregării şcolare, dezvoltarea învăţământului profesional-dual şi profesionalizarea managementului şcolar.

În legătură cu acest ultim aspect, ministrul Mircea Dumitru a fost ferm: „După 10 ani de intruziune politică în şcoală credem că este momentul pentru reprofesionalizarea managementului şcolar. În luna octombrie vom organiza concursuri de directori pentru toate unităţile de învăţământ, de la grădiniţă la liceu. Vom trimite observatori care să se asigure  de desfăşurarea în condiţii de intransigenţă şi corectitudine a acestor concursuri”.

Conducerea Ministerului a mai anunţat, de asemenea, că până la finalul anului 2016 va fi aprobat şi Codul Etic pentru învăţământul preuniversitar.

Mai multe amănunte despre schimbările şi noutăţile din învăţământul preuniversitar, puteţi găsi pe site-ul Ministerului, edu.ro

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .