Semnal de alarmă tras de Gazeta Sporturilor! La Giurgiu, după râie şi chelie!
- Sport
- 4 Septembrie 2018
- Nici un comentariu
- 170
- 3 minute de citit
Cotidianul sportiv Gazeta Sporturilor trage un important semnal de alarmă privind suprafeţele de joc pe care se desfăşoară meciurile de fotbal din România.
Suprafeţele de joc s-au deteriorat atât de tare încât în momentul de faţă ele sunt desprinse parcă din terenurile pe care se joacă meciuri la Cupa Africii. Aproape nu mai există nimic verde, totul e galben sau direct se joacă pe pământ!
Şi toate cele 5 au în comun ceva, susţin colegii de la GSP. Sunt administrate de factorii locali. Mai precis de primăriile oraşelor respective. Unele administraţii cu bugete colosale. De exemplu, numai cel al Primăriei Bucureşti depăşeşte 1 miliard de euro!
Cel mai important cotidian de sport din România a făcut şi o listă a „catastrofelor”
Lista celor 5 este următoarea:
BUCUREŞTI – Arena Naţională
CRAIOVA – “Ion Oblemenco”
CLUJ – Cluj Arena
PLOIEŞTI – “Ilie Oană”
GIURGIU – “Marin Anastasovici”
GIURGIU – 48 de grade în sol!
Săptămâna trecută, administratorii terenului pe care evoluează Astra au făcut un studiu amănunţit privind cauzele care au dus la degradarea suprafeţei de joc. S-a introdus în gazon un termometru pentru a se afla exact temperatura din sol. Concluzia? 48 de grade la miezul zilei, o temperatură extremă, care practic distruge rădăcina firului de iarbă şi care presupune tratamente şi o întreţinere speciale pentru ca terenul să rămână verde şi să fie proaspăt.
Contactat de noi, primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu, ne-a declarat că, dincolo de temperaturile extrem de mari, gazonul de pe stadionul giurgiuvean mai ridică o problemă. Existenţa în sol a unei ciuperci care la temperaturi foarte mari se activează şi distruge rădăcina firelor de iarbă. O perioadă această problemă a putut fi ţinută sub control prin tratarea cu fungicide, dar în situaţia unei ploi acestea nu mai sunt eficiente. În prezent, oamenii de specialitate gândesc la o curăţarea a solului până la 50-60 de centimetri adâncime şi aducerea unui strat de pământ sănătos, neinfectat.