„Mult zgomot pentru nimic” în cazul Cantinei de ajutor social?

  • Diverse
  • 7 Septembrie 2016
  • Nici un comentariu
  • 154
  • 3 minute de citit

cantină 1Consiliul Local al Municipiului Giurgiu a aprobat, în şedinţa din 5 septembrie, controversatul proiect de hotărâre privind Obligativitatea efectuării de activităţi gospodăreşti de către persoanele fizice beneficiare ale Cantinei de ajutor Social. Proiectul, iniţiat de primarul Nicolae Barbu şi anunţat imediat după alegerile locale, a fost precedat de  alte două măsuri – a închiderea Cantinei de ajutor social sub pretextul unei revizii tehnice şi restructurarea schemei de personal al acesteia – a divizat clasa politică şi mass-media giurgiuveană în două tabere. De o parte adepţii primarului Barbu şi ai principiului „Nici muncă fără pâine, nici pâine fără muncă”, de cealaltă parte cei care au evocat şi invocă faptul că beneficiarii sunt, în cea mai mare parte a lor, copii, ce ar putea fi excluşi fără vina lor de la această măsură de protecţie socială în cazul în care au nişte părinţi iresponsabili.

După un adevărat război al declaraţiilor pe această temă se aştepta ca în şedinţa de luni a Consiliului subiectul să se închidă definitiv. Lucru care aparent s-a şi întâmplat, proiectul devenind Hotărâre, prin votul consilierilor locali PSD, aleşii PNL şi ALDE pronunţându-se împotrivă. Ca atare, Cantina îşi va redeschide porţile cel mai probabil în octombrie când beneficiarii vor vor putea face dovada scrisă că au efectuat, ei s-au reprezentanţii lor legali,  minim 40 de ore (5 zile) de muncă în folosul comunităţii pentru fiecare beneficiar în parte.

Surpriza ar putea veni însă din partea justiţiei. Consilierul municipal PNL, Mirela Ciulacu a atras atenţia că printre beneficiari se numără foarte mulţi minori care (susţine Ciulacu) conform legislaţiei în vigoare nu pot fi puşi la muncă nici direct, nici prin intermediari (reprezentanţi legali). Cum argumentele sale nu au convins majoritatea din Consiliu, Mirela Ciulacu a anunţat că va ataca hotărârea în instanţa de Contencios Administrativ. Dacă instanţa îi va da dreptate consilierei municipale vom putea spune că s-a făcut „mult zgomot pentru nimic”, chiar dacă nu vorbim de comedia romantică a lui William Shakespeare.

Ioan Mănăilă

P.S. Am spus că închiderea Cantinei de ajutor social s-a făcut sub pretextul unei revizii tehnice, pentru că în opinia noastră, în trei luni de zile se poate face revizia, ba chiar remontul, unei adevărate fabrici de produse alimentare, darămite ale unei prăpădite de bucătării de cantină.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .