Ce face diferenţa dintre Consiliul Judeţean şi cel Local?

  • Diverse
  • 7 Septembrie 2016
  • Nici un comentariu
  • 372
  • 4 minute de citit

cantină 1Am asistat în cursul acestei săptămâni la două şedinţe ale aleşilor locali. Luni la Consiliul Local Municipal şi astăzi, miercuri, la şedinţa Consiliului Judeţean. În ambele şedinţe s-au luat decizii importante pentru comunitate, aşa cum este şi firesc. M-am întrebat, după aceste evenimente, ce face diferenţa în ceea ce priveşte buna desfăşurare a acestor şedinţe, mai ales în ceea ce priveşte atmosfera de lucru. Pentru că este o mare diferenţă. În timp ce în Consiliul Local există în continuare  (după alegerile locale) o atmosferă de lucru destul de încordată şi fiecare hotărâre este privită din start cu suspiciune, la Consiliul Judeţean există clar (între consilieri şi executiv) o relaţie mai constructivă. Ce face totuşi diferenţa în condiţiile în care în ambele legislative locale sunt reprezentate aceleaşi formaţiuni politice (PSD, PNL, ALDE), ambele sunt dominate numeric de PSD, ambele au în fruntea executivului membri PSD?

cjRăspunsul nu poate fi decât unul! Diferenţa de stil de conducere şi de mangeriat al raporturilor interumane. În timp ce la municipiu primarul Barbu a refuzat din start o conlucrare cu consilierii PNL şi ALDE, spunând că învingătorul ia totul, la Consiliul Judeţean, preşedintele Marian Mina, care avea asigurată o majoritate şi mai confortabilă, a acceptat să cedeze celor de la ALDE un post de vicepreşedinte, pe care dacă PSD şi-l dorea îl putea avea fără probleme. Diferenţa şi consecinţele? Primarul Barbu riscă să nu poată trece de votul consilierilor o serie de proiecte care necesită să fie aprobate de cel puţin două treimi din numărul consilierilor, Mina are asigurată deja asigurată majoritatea absolută.

nicolae_barbu_35020500În timp ce la municipiu, primarul Barbu preferă o poziţie de forţă, la judeţ Mina preferă munca de convingere. Sunt exemplificative două situaţii. Când consilierii i-au respins un buget rectificativ, în care era prinsă, printre altele şi o investiţie în nişte toaletele ecolgice pentru clubul de fotbal Astra, primarul Barbu a declarat sfidător că „Voi convoca o ședință extraordinară la care să fie prezenți toți consilierii PSD și vom aproba aceste proiecte. Așa că puteți să vă abțineți, avem majoritatea să le aprobăm!” Şi s-a ţinut de cuvânt, chiar dacă a trebuit, totuşi, să renunţe la wc-urile în cauză.

mina-marianDe partea cealaltă, preşedintele Mina, când  a propus revenirea Zonei Libere sub administraţia Consiliului Judeţean, nu a ezitat să-i invite la el în birou pe consilierii opoziţiei pentru a le prezenta documentaţie suplimentară care justifică aprobarea proiectului. Şi proiectul a trecut în unanimitate. Şi asta în condiţiile în care, Mina mai are un vantaj, care i-ar permite o poziţie chiar mai confortabilă decât cea lui Barbu. Aceea că el conduce direct şedinţele, în timp ce la municipiu şedinţele sunt conduse de un preşedinte ales dintre consilieri.

Asta face diferenţa! Sau poate modestia! În timp ce Mina acceptă sfaturi de la conducerea PSD şi de la colegi, conştient că mai are multe de învăţat în administraţie, Barbu deja şi-a proclamat independenţa faţă de partidul care i-a asigurat un al doilea mandat. Iar consecinţele se vor vedea pe termen mai lung.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .