Veşti bune din cultura giurgiuveană
- Cultură-Educaţie
- 12 Octombrie 2016
- Nici un comentariu
- 210
- 4 minute de citit
Ieri am avut parte de două evenimente fericite, care, aparent, ar pute fi încadrate în două domenii distincte: administraţie şi cultură. Cu un minim de înţelegere le putem comasa. Pentru că o administraţie responsabilă înseamnă şi grija pentru cultură, iar ieri s-a văzut că se poate face acest lucru cu succes, când există bunăvoinţă şi determinare în acest sens.
În pofida tuturor temerilor, lucrările de reabilitare a clădirii Teatrului „Tudor Vianu” s-au finalizat în termenul stabilit astfel încât să permită deschiderea stagiunii teatrale de toamnă, stagiune care a debutat în forţă cu primul spectacol din cadrul celei de a XIX-a ediţii a „Festivalului internaţional al teatrelor dunărene”. Cum reabiltarea clădirii a fost una majoră, care a presupus de la schimbare de mobilier, regândirea şi amenjarea funcţională a spaţiilor existente, până la dotări tehnice ce pot oferi confortul şi siguranţa spectatorului, finalizarea lucrărilor a fost considerată, pe bună dreptate, un restart pentru instituţia culturală giurgiuveană. Motiv pentru care s-a tăiat şi o pamblică inaugurală, onoarea evenimentului revenind preşedintelui Consiliului judeţean, Marian Mina şi directorului Teatrului, Cosmin Creţu.
Cum această investiţie, de circa un milion de euro, este singura făcută în ultimii 40 de ani în clădirea Teatrului, preşedintele Consiliului Judeţean, a promis public că că va prelua un proiect mai vechi de modernizare a instituţiei, atât în ceea ce priveşte dotările, dar şi aspectul acesteia, care să adauge un plus de imagine ansamblului urbanistic giurgiuvean. Preşedintele Mina a declarat cu acest prilej că a luat deja legătura cu proiectanţii şi va respecta promisiunile făcute de PSD în campanie electorală de la alegerile locale, conform cărora prioritare în activitatea Consiliului vor fi educaţia, cultura şi sănătatea, alături de infrastructura rutieră.
Dacă lângă toate acestea adăugăm un spectacol excelent de deschidere a „Festivalului internaţional al teatrelor dunărene” („O poveste Salsa”, producţie a Teatrului „Tudor Vianu”), „Salonul de toamnă al cărţii”, o altă manifestare de excepţie a Bibliotecii judeţene „I.A. Bassarabescu” şi faptul că Orchestra Simfonică ”Valahia” a Centrului Cultural ”Ion Vinea” din Giurgiu a avut onorea să fie partenerul celebrului Ansamblu ”Alexandrov” din Rusia, eveniment cultural de nivel naţional, chiar putem spune că dinspre Cultura giurgiuveană vin veşti bune.
Ioan Mănăilă