Turismul electoral înlocuit cu votanţii rezidenţi
- Administraţie
- 16 Mai 2016
- Nici un comentariu
- 290
- 3 minute de citit
Evidenţa computerizată a alegătorilor, dar şi a persoanelor care au votat, face aproape imposibil votul multiplu în viitoarele alegeri locale. În aceste condiţii, care exclude turismul electoral, sforarii politici pregătesc o nouă metodă de a influenţa în mod incorect rezultatul alegerilor. În această perioadă i-a amploare fenomenul alegătorilor rezidenţi (persoane cu viză de flotant). Prezent la conferinţa de presă a a ALDE Giurgiu, preşedintele Consiliului Judeţean, Vasile Mustăţea, a atras atenţia că fenomenul are o amploare deosebită în judeţul Giurgiu. Astfel, potrivit datelor oficiale centralizate până la jumătatea săptămânii trecute, în judeţul Giurgiu se înregistraseră ca rezidente nu mai puţin de 3365 de persoane.
„Este un fenomen pe care nu-l regăsim la aceaşi amploare în alte judeţe. Un număr extraordinar de mare de rezidenţi pe care-i avem în acest moment în judeţul Giurgiu. Se pare că, începând cu 2012, la fiecare ciclu electoral se mută Bucureştiul în judeţul Giurgiu. Şi în 2012 un număr de persoane aproape la fel de mare şi-au făcut vize de rezidenţă, dar n-au venit în localitate decât în ziua votului. Aceiaşi oameni, în general în aceleaşi localităţi, vin iar în 2016…Procentul rezidenţilor în unele localităţi este atât de mare faţă de numărul persoanelor cu derept de vot din listele permanente, încât suntem îngrijoraţi că se va deturna votul în 5 iunie.”, a declarat Mustăţea.
În sprijinul afirmaţiilor sale, preşedintele CJ Giurgiu a dat şi câteva exemple. În Iepureşti, unde sunt înregistraţi 220 de rezidenţi, aceştia reprezintă aproximativ 20 la sută din numărul persoanelor aşteptate la vot. La Bulbucata, cei 116 rezidenţi reprezintă cam 16 la sută din posibilii votanţi. De asemenea, un număr foarte mare de rezidenţi au fost înregistraţi la Comana (127), Ghimpaţi (176), Găiseni (163), Letca (216), Stăneşti (189), Toporu (126), Valea Dragului (107), dar fenomenul este întâlnit la proporţii mai mici şi în alte localităţi.
În aceste condiţii, fenomenul a intrat şi în atenţia Inspectoratului General al Poliţiei Române şi a Direcţiei Generale pentru Evidenţa Persoanelor. La Giurgiu, Vasile Mustăţea a cerut conducerii IPJ Giurgiu explicaţii. Mai mult, acesta a mai declarat că se va adresa şi ministrului de Interne şi, dacă va fi cazul, va cere parlamentarilor ALDE să facă o interpelare a primului ministru pe această temă.
Ioan Mănăilă