Tradiţii şi superstiţii în Duminica Rusaliilor

  • Social
  • 19 Iunie 2016
  • Nici un comentariu
  • 164
  • 4 minute de citit

rusaliiÎn fiecare an la 50 de zile de sărbătoarea Sfintelor Paști sunt Rusaliile. În acest an acestea se sărbătoresc în 19 și 20 iunie. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru toți creștinii și se mai numește și Pogorârea Sfântului Duh. 

De Rusalii credincioșii aduc la biserică „limbile de foc”, adică frunze de nuc sau de tei, pentru a fi sființite, apoi se duc acasă unde se pun la uși și la icoane. Se spune că frunzele feresc gospodăriile de fulgere, de grindină şi de duhurile cele rele.

În mitologia populară, Rusaliile sunt spirite rele sau se mai spune că sunt fiicele lui „Rusalim împărat”- o personificare a cetăţii Ierusalim. Rusaliile stau pe pământ vreme de o lună și nu pot fi văzute de oameni. Se spune că pe unde trec ele, apar tot felul de boli şi necazuri. Umblă îmbrăcate în alb, dansează în văzduh şi caută locuri neumblate. Locurile unde joacă rămân arse şi neroditoare. Pentru a fi feriţi de ele, oamenii pun în casă pelin şi usturoi. În aceste zile, frunze de pelin se pun în toate băuturile, cu excepţia apei. Se mai spune că Rusaliile sunt personaje feminine (cvasi)malefice care trăiesc în văzduh şi în pădure. Rusalcele ar fi sufletele fetelor moarte de tinere. Similar Ielelor, cu care uneori sunt confundate, una dintre calităţile lor principale este dansul deosebit de frumos. Dansează în aer sau pe pamânt, noaptea, aşezate în cerc, dar dacă sunt zărite de un muritor sau dacă, din greşeală, cineva calcă pe locul pe care au dansat, se îmbolnaveşte foarte grav de o boala numită, în limbaj popular, „luat de Rusalii”. Ele umblă în cete formate din spirite în număr fără soţ (3-5-7-9).

Se mai spune că Rusaliile ar pedepsi oamenii care fac rele, pe cele care nu respectă zilele de sărbătoare, care dorm sub pomi sau aduc noaptea apă de la fântână. Diferite forme de reumatism şi maladii neuro-psihice se numesc „luat de Rusalii” sau „ologit de Rusalii”.

„Dansul căluşarilor” este un obicei popular legat tot de Rusalii, care se spune că vindecă relele făcute de Rusalii. Se adună cei mai buni dansatori ai satului şi formează o ceată de 13 căluşari. Timp de o lună, ei se leagă cu jurământ că vor juca „Căluşul”. Cel bolnav se întinde pe pământ, iar căluşarii încep dansul şi săriturile. La un anumit timp, fiecare căluşar sare peste cel bolnav, iar la sfârşit, celui bolnav i se şopteşte la ureche o urare de sănătate.

Tradiţia spune că în zilele de Rusalii nu e bine să mergi la câmp, pentru că Ielele te pot prinde şi pedepsi. De Rusalii nu se intră în vie, nu se merge în locuri pustii, pe langă păduri sau fântâni fiindcă te poţi întâlni cu spiritele rele. Cine lucrează în ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarece nu cinsteşte şi preţuieşte cum se cuvine ziua. De la Rusalii timp de 9 săptămâni nu se vor mai culege ierburi de leac. Nu în ultimul rând, de Rusalii nu e bine să te cerţi cu alţii fiindcă vei fi „luat din Rusalii”.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .