CJ Mina 1Deşi în ultimii ani liderii PSD Giurgiu, inclusiv actualul preşedinte al CJ Giurgiu, Marian Mina, au pus sub semnul îndoielii posibilitatea unui al doilea pod peste Dunăre între Giurgiu şi Ruse, ideea foast reluată cu mai mult optimism vineri, 1 iuliei, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o la Giurgiu o delegaţie bulgară condusă de prefectul Districtului Ruse, Stefko Burdgiev.

După consumarea momentelor de protocol prilejuite de alegerea în funcţie a noului preşedinte al Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina şi o scurtă trecere în revistă a relaţiilor şi proiectelor bilaterale din ultimii ani, precum şi stabilirea calendarului viitor, s-a trecut şi la lucruri extrem de concrete.

Prefectul Districtului Ruse, Stefko Burdgiev, a reluat o idee mai veche de proiect pe care i-a prezentat-o şi noului preşedinte al Consiliului Judeţean  Giurgiu: realizarea autostrăzii între Ruse şi Veliko Tarnovo, Bulgaria, care să  înceapă în apropierea de fostul Combinat de Maşini Grele Ruse, la vest de amplasamentul fostei fabrici pentru utilaje grele Ruse. Pentru aceasta este  necesar  să fie construit un al doilea pod la Ruse-Giurgiu. Este necesară implicarea Consiliului Judeţean Giurgiu pentru sprijinirea acestei idei de către toate instituţiile româneşti de resort.

De asemenea, se doreşte participarea celor două instituţii alături de autorităţile de la nivel central relevante pentru depunrea în comun a unui proiect strategic care  îşi propune extinderea  sistemului 112 implementat în România în Ruse, precum şi analiza cadrului de implementare a acestui proiect.

Delegaţia bulgară a primit asigurările preşedintelui Mina că Judeţul Giurgiu va sprijini ambele idei de proiecte.

În final, s-a decis adoptarea unei poziţii comune a Judeţului Giurgiu şi Districtului Ruse, în calitate de membrii în cadrul Comitetului Comun de Selecţie al Programului Interreg V A în ceea ce priveşte susţinerea proiectelor comune depuse.

I.M.