Joi se dă bătălia orgoliilor în Consiliul Local Municipal Giurgiu

CLMAşa cum a promis în şedinţa trecută, primarul Nicolae Barbu a convocat pentru joi, 7 iulie, o şedinţă extraordinară de Consiliu, şedinţă care are pe ordinea de zi şi o serie de proiecte de hotărâri care au fost respinse în precedenta şedinţă de către consilierii PNL şi ALDE. Atunci, Nicolae Barbu i-a certat pe consilierii opoziţiei şi a declarat tranşant că „Voi convoca o ședință extraordinară la care să fie prezenți toți consilierii PSD și vom aproba aceste proiecte. Așa că puteți să vă abțineți, avem majoritatea să le aprobăm”. Aşadar, o poziţie de forţă bazată pe majoritate şi nu pe argumente, dialog şi concesii.

După şedinţa respectivă, reprezentanţii ALDE au declarat în cadrul unei conferinţe de presă că-şi doresc o atitudine constructivă în Consiliul Local, dar în acelaşi timp vor ca toate proiecte să fie bine argumentate juridic şi economic, ceea ce în opinia lor nu s-a întâmplat, cel puţin în cazul proiectului privind rectificarea bugetului.

Legat de acest subiect, Marius Suncu, coordonatorul Departamentului juridic şi economic din cadrul ALDE Giurgiu declara că În primul rând, doresc să menționez că această rectificare bugetară nu are foarte bine determinate veniturile care suplimentau acest buget, în sensul că veniturile sunt justificate de Direcția de Impozite și Taxe Locale în sumă de 2587 mii lei, dar, spre exemplu, taxa de habitat, care este o taxă specială, nu poate fi folosită decât pentru achitarea serviciului de gunoi. Nu avea ce căuta aici… Referitor la celelalte poziții care suplimentează bugetul, consilierilor locali nu le-a fost prezentată o proiecție bugetară comparativă cu ultimele 5 luni.  S-au realizat sau nu aceste venituri, cât la sută din proiecția inițială a fost realizată. În ceea ce privește salariile cadrelor didactice, ne-am uitat în buget, la secțiunea propusă de majorare, și cu stupoare, am descoperit că la această secțiune nu există nicio sumă suplimentară.  Domnul Barbu, prin dispoziție de primar, ar fi avut ocazia să repartizeze aceste cheltuieli, ulterior prezentând consilierilor ,spre aprobare, hotărârile pe care le-a luat și ar fi evitat în acest mod, tot acest scandal. Nu în ultimul rând, cu privire la achiziționarea toaletelor ecologice pentru stadionul ”Marin Anastasovici”, vreau să precizez că parteneriatul încheiat între Primăria Giurgiu și ”FC Astra”,  menționează clar că municipalitatea nu are voie să facă investiții în acest contract, ci doar să achite cheltuielile de funcționare.”

În acest context, este de aşteptat să vedem că opoziţia, reprezentată de PNL şi ALDE, să se opună din nou rectificării bugetului dacă nu se vor face modificări în argumentarea proiectelor. Dacă acest lucru nu se va întâmpla vom asista joi la o bătălie a orgoliilor care ar putea deveni precedent pentru modul cum vor decurge lucrurile în Consiliu în următorii patru ani.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .