Sfântul Ierarh Nicolae, sfântul care se bucura de cea mai mare popularitate

  • Eveniment
  • 6 Decembrie 2017
  • Nici un comentariu
  • 224
  • 4 minute de citit

Sfantul Ierarh Nicolae este cel mai cunoscut şi mai iubit sfânt al Bisericii noastre. Este cinstit pe 6 decembrie. Sfântul Nicolae s-a nascut în jurul anului 270, în localitatea Patara, din părinţi credincioşi şi bogaţi. Potrivit Tradiţiei, din vremea prunciei, Nicolae s-a arătat a fi un copil minunat. …Dupa moartea părinţilor din cauza unei epidemii, Nicolae şi-a împărţit întreaga avere săracilor, devenind ocrotitorul bătrânilor, al celor nedreptăţiţi şi ajutatorul celor saraci. A rămas foarte cunoscută de noi, fapta de binefacere îndreptată către cele trei surori, pe care tatăl acestora dorea să le dea spre viaţă de necinste, din cauza săraciei. Le dăruieşte o sumă însemnata de bani şi le fereşte de căderea în desfrânare.

Sfântul Nicolae, mişcat de o sfântă dorire, pleacă spre a se închina la Sfintele Locuri. În timpul călătoriei pe mare, se iveşte o furtună cumplită. Toţi cei prezenţi în corabie se gândeau că vor muri din cauza furtunii. Marea şi vânturile s-au liniştit în urma rugăciunilor lui Nicolae. Dupa ce a potolit marea, a înviat un corăbier care căzuse din vârful catargului pe punte. Datorita acestor minuni, Sfântul Nicolae a devenit ocrotitorul marinarilor şi al tuturor celor ce călătoresc.

Ajunge la Ierusalim şi în timp ce se pregătea să plece în pustie, un glas dumnezeiesc l-a sfătuit să se întoarcă acasă. Revine şi se retrage într-o mănăstire. Dumnezeu l-a învrednicit sa fie hirotonit preot. După o vreme, în timp ce se ruga, glasul dumnezeiesc se aude din nou: „Nicolae, să intri în slujba poporului, dacă Mă iubeşti cu adevărat! Întoarce-te printre oameni, pentru ca prin tine să se preamăreasca numele Meu!” În urma acestei descoperiri, Nicolae ajunge în cetatea Mira, un loc unde nu era cunoscut de nimeni. Chiar în momentul sosirii sale are loc trecerea la cele veşnice a arhiereului din Mira. În urma rugăciunilor pentru alegerea noului arhiepiscop, Dumnezeu i se descoperă unui episcop şi îi vesteşte să-l numeasca pe Nicolae arhiepiscop. Nicolae a refuzat la început această cinste, însă Mântuitorul i S-a arătat în vis, dăruindu-i Evanghelia şi îndemnându-l să primească noua demnitate.

Sfantul Nicolae a participat la Sinodul I Ecumenic din anul 325, la Niceea. La acest sinod a fost combătută învăţatura greşită a lui Arie, preotul din Alexandria, care marturisea că Fiul nu este deofiinţa cu Tatăl, ci este o primă creatură a Lui. Potrivit tradiţie, Sfântul Nicolae l-a pălmuit pe Arie pentru învăţătura greşita. De la palma Sfantului Nicolae a rămas obiceiul ca, în 5 decembrie (ajunul praznicului), celor neascultători să li se dea o joardă în semn de avertisment.

Mâna dreaptă a Sfântului Nicolae se află la Biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti

Sfântul Nicolae a trecut la cele veşnice la începutul secolului al IV-lea şi a fost înmormântat în Mira Lichiei. Prin anul 1087, mormântul a fost deschis de nişte negustori italieni, care au dus moaştele sfântului la Bari, în sudul Italiei.

Potrivit unor surse, mâna sfantului i-a fost trimisă lui Mihai Viteazul chiar de Cardinalul de Bari, printr-un pelerin român, ca semn de preţuire pentru lupta împotriva păgânismului.

Sursa: CrestinOrtodox.ro

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .