senatSenatul a adoptat tacit propunerea legislativă privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Propunerea legislativă pentru modificarea în acest sens a legii pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale şi a Statutului aleşilor locali a fost iniţiată de parlamentarii Dan Aurel Ioniţă, Ştefan Burlacu, Adrian Gurzău, Ion Cristinel Marian, Petru Movilă, Clement Negruţ, Mihaela Stoica şi Eugen Tomac. Termenul pentru dezbatere şi adoptare în cazul proiectului s-a împlinit pe 9 iunie.

Proiectul prevede că este declarat ales primar candidatul care a întrunit, în primul tur de scrutin, majoritatea voturilor valabil exprimate. În cazul în care niciunul dintre candidaţi nu a întrunit jumătate plus unu din totalul voturilor exprimate se organizează un nou tur de scrutin la două săptămâni de la primul, la care participă numai primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului de voturi obţinute în primul tur, respectiv candidaţii aflaţi în situaţie de balotaj.
Este declarat ales candidatul care a obţinut cel mai mare număr de voturi valabil exprimate. Senatul este prima Cameră sesizată.

(Agerpres)