De ce-i votează românii pe corupți?
- Social
- 10 Iunie 2016
- Nici un comentariu
- 255
- 4 minute de citit
E o întrebare pe care și-a pus-o tot mai multă lume în ultima vreme. Pană şi ambasadorul Statelor Unite ale Americii, Hans Klemm, spunea zilele trecute că e îngrijorat şi nedumerit de așa-numitul succes al penalilor la alegerile locale.
Așadar, de ce-i votează românii pe corupți? Răspunsurile sunt mai multe. Unul ar putea să demonteaze afirmația din întrebare. Pentru că acei candidați /condamnați/arestați/cercetaţi au ieșit primari sau consilieri fără să prea fie votați. Nu a fost o avalanșă de votanți. Nu s-a stat la cozi. Mai puțin de jumătate din cei cu drept de vot au mers la urne, la nivelul întregii țări. La Baia Mare, de exemplu, unde Cătălin Chereches, aflat în arest acuzat de comiterea unor fapte de corupție, doar 38,6 la sută dintre alegători și-au exprimat votul. E drept că, dintre acestia, 70 la sută au optat pentru fostul primar aflat în arest. De ce? Pentru că e al nostru. Îl știm. A făcut multe pentru oraș. Ce dacă a și furat? Lasă că mulți fură, dar ăsta măcar a făcut câte ceva și pentru oraș.
Îi povesteam unui jurnalist străin despre această mentalitate care ar putea să explice preferința electoratului pentru candidați dubioşi sau de-a dreptul condamnați (cum e cazul primarului din Râmnicu Valcea, condamnat de 2 ori). M-a ascultat, a făcut ochii mici și am ghicit o oarecare neîncredere. După câteva minute, aveam să-mi dau seama că nu era vorba de neîncredere, ci de mirare. Nu-i venea sa creadă că mulți români gândesc așa.
Simplu: e ca într-o căsnicie în care soția o încasează zilnic de la bărbatul ei, o încasează, dar nu pleacă. Nu divorțează. Ce dacă mă bate? Așa violent cum e, e bărbatul meu. Așa e și cu alegerile: ce dacă fură, e de-al nostru. Şi … până la urmă … mâna sus cine nu ar fura dacă ar fi în locul lui X sau Y!
Îmi amintesc de alegerile prezidențiale la care au candidat Traian Băsescu si Adrian Năstase, în 2004. Am făcut un reportaj în localităţile natale ale celor doi. Am fost la Tărtășești și la Basarabi, să văd ce cred oamenii despre cei doi candidați, acasă la ei. La Tărtășești am întrebat câteva femei ce părere au de faptul ca Adrian Năstase ar avea 7 case. Răspunsul a fost: Şi ce dacă are, maică? Avem noi câte 2-3, dar el, care a mers prin toată lumea! Lasă să aibă!
Şi … revenim: de ce-i votează românii pe corupți?
Un alt răspuns poate fi acela că românii vor luptă anti-corupție, dar – de cele mai multe ori – când este arestat un anumit demnitar el este privit brusc cu simpatie, ca o victimă. Vrem anticorupție, dar nu cu ai noștri. Şi astfel, anti-corupția devine un fel de deziderat lipsit de conţinut pentru o parte a populației.
Iar întrebările ar fi: De ce politicienii fac legi care permit corupților să candideze? Sau de ce politicienii fac legi care să permite alegerea unor primari nereprentativi, într-un singur tur?
Liliana Nicolae