La Giurgiu, un Cod Galben meteorologic se transformă într-un Cod Roşu politic

  • Politic
  • 27 Ianuarie 2023
  • Nici un comentariu
  • 215
  • 6 minute de citit

În ultimele două zile INMH a emis pentru zone de sud, unde cu onoare trăim şi noi, cel puţin patru coduri galbene privind fenomene meteorologice viitoare: ploaie, vânt, risc de polei şi, ultimul, ninsoare. Codul Galben presupune că pe timp scurt, condiţiile de circulaţie rutieră pot deveni dificile pe drumurile secundare şi se pot produce perturbări ale transportului feroviar, pe timp scurt şi pe arii restrânse se pot produce întreruperi ale alimentării cu energie electrică, ninsorile abundente şi/sau viscolite pot provoca unele pagube în gospodării. Cu alte cuvinte se pot întâmpla astfel de fenomene, dar nu este obligatoriu să se şi întâmple. Noi v-am spus, voi fiţi atenţi!

Imediat Prefectura Giurgiu a ieşit cu un comunicat lung, în care este înşiruită aproape întraga reţea de drumuri judeţene a căror deszăpezire nu este asigurată prin contracte de Consiliul Judeţean. De ce era necesară întreaga înşiruire a drumurilor judeţene? Pentru că dacă era vorba doar de vreo cinci-şapte, era o problemă minoră. Peste zece, devenea o problemă ceva mai mare. Când le pui pe toate la grămadă, problema devine înspăimântătoare, mai ales dacă mai adaugi şi o cifră criminală: cităm: „însemnând o suprafaţă totală de 157.972 km”. Cum orice suprafaţă se măsoară în unităţi de măsură la pătrat (centrimetri, metri pătraţi, kilometri pătraţi) te cruceşti. Judeţul Giurgiu are o suprafaţă totală de puţin peste 3.500 de kilometri pătraţi. Ca atare, enumerarea lungă şi cifrele justifică finalul Comunicatului, să cităm din nou: „Este evident faptul că această situaţie ar fi trebuit gestionată din timp şi în mod responsabil de către instituţia ce are atribuţii stabilite clar de lege în acest domeniu, şi anume Consiliul Judeţean Giurgiu, dar, din păcate pentru locuitorii judeţului, ineficienţa şi neprofesionalismul îşi spun cuvântul în contexte în care ar fi trebuit mai mult ca oricând să fie dovedit opusul.”

Concluzia de mai sus este şi ea pusă sub semnullipsei bunei credinţe. În Comunicatul de presă al Prefecturii se arată că s-a corespondat, s-a discutat cu Consiliul Judeţean pe această temă, şi că se cunoaşte că s-au organizat licitaţii, dar că nu s-a prezentat nimeni. Şi că, din noiembrie anul trecut şi până în ianuarie anul acesta au fost trei, cu cea de ieri, patru tentative de a se încheia contracte cu agenţi aconomici care pot să contribuie, atunci când este cazul, la acţiuni de deszăpezire.

Ţinând cont de cele de mai sus, nu ai cum să nu vezi războiul politic între Prefectură şi Consiliul Judeţean.

Un Comunicat de presă corect şi constructiv al Prefecturii ar fi sunat  ceva de genul acesta:

„Am fost în corespondenţă cu Consiliul Judeţean pe domeniul care priveşte contractarea serviciilor de deszăpezire, am luat act de lipsa ofertanţilor, dar asigurăm cetăţenii judeţului, că vom continua să conlucrăm şi conform competenţelor legale vom face tot ce stă în atribuţiile noastre pentru trecerea cu bine a acestei perioade”. E clar că sunt şanse minime să vedeţi vreodată un astfel de comunicat.

Pentru că, la nivel de Instituţie a Prefectului este cunoscut faptul că au mai existat cazuri când Consiliul Judeţean s-a aflat în această situaţie.

În sprijinul acestei afirmaţii, vă prezentăm o adresă oficială de la sfârşitul anului anului 2016, când actualul prefect era director economic al Consiliului Judeţean.

La vremea respectivă nimeni nu a vorbit de „ineficienţă şi neprofisionalism”.

Concluzia: un subiect umflat din interese politice.

Ioan Mănăilă

(foto mamadematei.ro)

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .