Când pisica nu-i acasă… cad şoarecii de pe masă!

CL 07.07.2016Ultima şedinţă a Consiliului Local Municipal a fost una de un penibil extrem, care, dacă s-ar repeta în aceeaşi idee organizatorică şi vădit sfidătoare, ar deveni extrem de periculoasă pentru bunul mers al administraţiei publice locale.

Primarul Barbu s-a ţinut de cuvânt şi a organizat joi o şedinţă extraordinară în care s-a asigurat că toţi cei 11 consilieri PSD vor fi prezenţi, ceea ce s-a şi întâmplat, aşa cum a promis la precedenta şedinţă, când declara că „Voi convoca o ședință extraordinară la care să fie prezenți toți consilierii PSD și vom aproba aceste proiecte. Așa că puteți să vă abțineți, avem majoritatea să le aprobăm”. Şi ca să arate cine este jupânul în noua structură politică a Consiliului Local, a plecat în concediu, lăsând ca şedinţa să se desfăşoare în absenţa s-a, lăsând ca hotărârile să se ia prin forţa numărului de voturi, nu prin forţa argumentelor.

Trecând peste demonstraţia de forţă a primarului Barbu, atitudine care poate fi pusă pe seama tensiunilor şi supărărilor acumulate în recent încheiata campanie electorală, să revenim la şedinţă. Mai exact la ce s-a întâmplat în şedinţa de joi. După „săpuneala şi muştruluiala” pe care au suportat-o la finalul şedinţei, consilierii PNL şi cei ai ALDE au venit ceva mai pregătiţi, atât cât au putut, gata să dea piept cu primarul Barbu şi argumentele acestuia. Numai că acesta i-a lăsat practic fără ţintă şi, voit sau nu, fără intelocutori. Toate întrebările la care ar fi trebuit să răspundă executivul Primăriei s-au izbit de nişte prestaţii jalnice ale unor funcţionari de rangul doi, care ori nu stăpâneau bine subiectele ori au fost extrem de intimidaţi de faptul că au fost împinşi în faţă. La rândul lor, consilierii „opoziţiei” (să le zicem până una-alta aşa) s-au prefăcut că au înţeles ceva şi au votat favorabil la cel mai fierbinte punct de pe ordinea de zi, cel privind rectificare bugetului. Asta de frica să nu mai fie catalogaţi ca „Gică contra”, nu că ar fi fost convinşi cu argumente. S-au poate satisfăcuţi, mă refer aici la consilierii ALDE, că au obţinut o mică victorie şi o mică  satisfacţie: executivul a renunţat să mai vrea să cumpere toalete ecolgice pentru Clubul de fotbal „Astra”, aşa cum ceruseră aceştia cu o şedinţă în urmă.

Şi pentru că tot vorbeam de penibil în preambul, bomboana pe colivă a pus-o reprezentantul excutivului din partea direcţiei care răspunde de buget şi finanţe, care, când a avenit vorba de toaletele ecologice, a spus că modificarea proiectului s-a făcut (în sensul scoaterii acetora de pe lista de investiţii) dar…s-a omis să se pună la mapă! Bâlba a fost aşa de mare, încât nimeni nu a înţeles dacă modificarea respectivă a fost omisă „la mapă” la şedinţa trecută sau în urma şedinţei trecute. Vă daţi seama cum arată un Consiliu, format în cea mai mare parte din novici în ale administraţiei publice locale, gata să se încaiere (la figurat, desigur), pentru că nişte funcţionari nu le-au pus documentele necesare în mapa de lucru?

În final, nu credeam că o să spun vreodată acest lucru, „Domnule Barbu, nu mai lipsiţi de la şedinţe pentru că este grav! Nu „Când pisica nu-i acasă, joacă şoarecii pe masă!”, ci, în cazul nostru „Când pisica nu-i acasă…cad şoerecii de pe masă!” Asta în condiţiile în care peste cei doi viceprimari va mai trebui să treacă timp până vor fi capabili să stea competent în faţa consilierilor.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .