Guvernul pregăteşte apariţia a 183 de super-comune în România

harta 1Potrivit Hot News. Ro, preluat de Realitatea. Net , o nouă unitate administrativ-teritorială ar putea apărea în România. Un proiect de lege privind reclasificarea localităților propune înființarea a 183 de comune poli-regionali. Proiectul ar putea fi aprobat miercuri în şedinţa săptămânală de guvern.

Aceste localități, practic un fel de „super-comune”, au rol de servire intercomunala la nivelul zonelor lipsite de orașe pe o distanță de minim 25 km. Proiectul de lege stipulează că dezvoltarea acestor localități este „sprijinită” de Guvern inclusiv prin reabilitarea infrastructurii de transport, tehnico-edilitara și socio-culturală.

Dacă inițiativa legislativă va găsi susținere în Parlament, comunele din România vor fi împărțite în două categorii: comune poli-regionali și alte comune. Aceste comune poli-regionali, un fel de super-comune, au fost deja selectate de Guvern.

Ce deosebește „super-comunele” de comunele simple? Sunt localități cu rol de „loc central” în județe care pot prelua servicii cu rol teritorial în sănătate, educație, cultură, comerț și servicii. Ele vor avea o populație de minim 2.000 locuitori.

În desemnarea drept comună-pol rural au fost luați în calcul mai mulți factori: Rata migrației temporare a populației, rată medie anuală de creștere a populației, volumul populației, accesibilitatea rutieră și feroviara, ponderea persoanelor cu studii superioare sau mărimea medie a exploatațiilor agricole..

Dacă proiectul va deveni lege, în judeţul Giurgiu, „comuna pol regional”, ar putea îngloba următoarele unităţi administrative: Calugăreni, Ghimpaţi, Hotarele şi Roata de Jos.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .