Cine este presa și ce vrea ea
- Diverse
- 23 August 2016
- Nici un comentariu
- 277
- 5 minute de citit
În ultima perioadă am văzut în presa străină două exemple de … așa nu. Așa nu se face presă!
În primul rând, a fost reportajul de la Sky News despre așa-zisul trafic de arme care s-ar face în România. Un scenariu prost, ieftin și lipsit de credibilitate. De ce ar face o televiziune britanică un reportaj neadevărat?! S-a spus că englezii ar avea ceva cu noi și că au tendința să ne scoată vinovați de toate relele. Suntem de vină pentru migranții care le-au invadat țara, le-au umplut parcurile de cerșetori și le-au dat de lucru polițiștilor, pentru că a crescut numărul furturilor și al altor infracțiuni de tot felul. Și în toate aceste situații este valabilă expresia că dacă nu e foc, nu este fum. Dar de aici și până la a vorbi despre trafic de arme în România e cale lungă.
Deși, din punctul meu de vedere, avem de-a face cu o explicație foarte simplă: un reporter cu experiență, care a văzut și a făcut cam de toate la viața lui, și care acum se cam plictisește. Dar – chiar și așa! – trebuie să facă rating, să aibă audiență și să se vorbească despre el. Aşa că a inventat povestea cu traficanții: are români, are suspans, acțiune … tot ce trebuie. Cred că nu s-au gândit niciodată la amploarea pe care ar putea să o ia povestea lor inventată. Au existat voci care au spus că instituțiile românești n-ar fi trebuit să reacționeze așa de virulent și că un astfel de comportament a scos la iveală frustrările provinciale pe care le avem, ca stat. Pe de altă parte, ar fi fost rău și dacă nu acționau. Așa că, mai bine lăsăm instituțiile să-și facă treaba, să-i cheme pe jurnaliștii britanici la audieri și așa mai departe. Unii vor spune că e un atac la adresa libertății de exprimare, alții se vor gândi și vor verifica din patru – nu din trei – surse o informație referitoare la România, înainte să o publice. Și bine or să facă!
Pe de altă parte, faptul că alte publicații sau televiziuni nu au preluat „știrea” de senzație după difuzarea ei de Sky News arată lipsa de credibilitate a unor astfel de știri. Dar și faptul că în lumea lor – în presa britanică tabloidă (că aici se încadrează și Sky News) – astfel de practici – cu subiecte inventate, scenarii imaginate ș.a.m.d. – sunt frecvente. Totul, de dragul audienței.
Și , tot din plictiseală și de dragul audienței, ziariștii de la un respectabil site de știri de această dată – EurActiv – au lansat pe piață într-o zi de vară, spre sfârșit de săptămână, când nu se întampla mare lucru nici în România, nici în lume … știrea potrivit căreia – nici mai mult, nici mai puțin – SUA au început transferul de arme nucleare staționate în Turcia spre România. “Știrea” de câteva rânduri pornea de la „două surse” anonime și independente și era urmată de o dezmințire fermă din partea Ministerului de Afaceri Externe din România. Dar asta nu a împiedicat presa din România să o preia. Pentru că … și aici știrea avea de toate: context, specularea deteriorării – bănuite! – a relațiilor dintre Washington și Ankara, scutul de la Deveselu și, desigur, secretomania obișnuită și de înţeles atunci când e vorba de astfel de subiecte. „Ştirea” cu pricina a dispărut așa cum a apărut, după ce a fost rumegată ore bune de presa din România, dornică la rândul ei de rating într-o vară caniculară și plictisitoare. Pentru că nu doar presa străină nu se simte prea bine. Și, parcă, pe zi ce trece, presa se transformă din câinele de pază al societății (formulă deja depășită) … într-un animal neidentificat, despre care știm că mănâncă break-ing news dimineața, la prânz și seara.
Liliana Nicolae