De ce este Bădălău numărul unu

  • Politic
  • 18 August 2016
  • Nici un comentariu
  • 165
  • 4 minute de citit

Toate studiile sociologice efectuate în ultimii zece ani arată că PSD câştigă detaşat alegerile în judeţele cu populaţie săracă şi foarte puţin instruită, Giurgiu îndeplinind cumulativ ambele condiţii. Cu toate acestea, se pare că că cele două cerinţe sunt necesare dar nu şi suficiente, chiar şi în cazul judeţului Giurgiu. Istoria ultimelor cicluri electoarale ne dovedeşte că mai există o condiţie sine qua non – un lider politic puternic şi inteligent. A dovedit acest lucru fostul lider PNL şi primar al municipiului Giurgiu, Lucian Iliescu. Plecat din poziţia de lider al opoziţiei, acesta a câştigat pentru partid alegerile municipale şi judeţene de cel puţin două ori, făcând din PNL Giurgiu cea mai performantă filială judeţeană liberală din ţară. Mai nou, de aproape cinci ani, din poziţia de lider al PSD Giurgiu, actualul senator Niculae Bădălău a făcut din organizaţia judeţeană Giurgiu, cea mai puternică structură social-democrată din ţară.

20160818_133732Nu există coincidenţe şi întâmplări, clar este problema şi de lider. Şi Niculae Bădălău a dovedit şi astăzi (joi,18 august) de ce este liderul politic numărul unu din judeţ. Aflat în faţa unui scandal public iscat între cei mai puternici lideri PSD cu funcţii administrative, ne referim aici la primarul municipiului Giurgiu, Nicolae Barbu şi preşedintele Consiliului Judeţean, Marian Mina, liderul PSD Giurgiu a reuşit ceea ce părea aproape imposibil: să facă linişte în partid şi să mai dea, pe deasupra, şi satisfacţie presei, declarând că „Nu am pus batista pe ţambal!”

Bădălău le-a cerut celor doi lideri ai administraţiilor publice locale şi judeţene ca disputa privind patrimoniul şi administrarea Zonei Libere Giurgiu şi a operatorului Apa Service să fie scoasă din zona discuţilor cu caracter politic. Acesta a declarat că le-a cerut celor doi colegi  de partid să colaboreze şi să să nu-l ia de arbitru. Dacă nu se poate, ţinând cont că acum fiecare reprezintă o instituţie cu patrimoniu si interese distincte, pe care prin lege sunt obligaţi să le apere, să-şi rezolve în instanţă problemele de patrimoniu. Dar, în acelaşi timp, le-a „arătat şi pisica” când le-a cerut  să fie extrem de atenţi la respectarea programului adminsitrativ şi economic care a adus PSD la conducerea municipalităţii şi judeţului. Mai mult, s-a folosit de conferinţa de presă, pentru a le mai transmite părţilor beligerante că avântul tinereţii, chiar dacă este bine intenţionat, nu este de ajuns (cu trimitere la echipa de la Consiliul Judeţean), cum nu este de ajuns  să arunci vina pe „moştenire” pentru unele neîmpliniri, amintindu-i, indirect, primarului Barbu că precedesorul său, Lucian Iliescu, a lăsat realizări în urma sa.

Cu sau fără „batistă pe ţambal” Bădălău a reuşit să facă linişte în partid într-o perioadă extrem de fierbinte dacă ţinem cont că se apropie alegerile parlamentare, perioadă în care nici un partid nu-şi doreşte tensiuni interne. Dar, spre deosebire de celelalte partide, PSD trebuie să confirme (într-o perioadă extrem de scurtă) şi promisiunile în plan administrativ făcute în campanie electoarlă de la locale. Prin deciziile luate joi, Bădălău a mai dovedi odată de ce este liderul politic numărul unu din judeţ, chiar şi în situaţia când nu se luptă cu opoziţia, ci trebuie să administreze un partid umfalt până aproape să crape. Şi aici este elocvent exemplul PNL Giurgiu, care, în absenţa unui lider puternic, a devenit din prinţesă o cenuşăreasă a partidului.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .