ALDE Giurgiu oferă o soluţie de compromis în cazul Apa Service

20160811_100210Disputa  dintre Consiliul Judeţean şi Primăria Giurgiu pe tema operatorului regional Apa Service care stă să se transforme într-un devărat scandal, cu consecinţe politice, administrative, dar mai ales economice greu de anticipat, ar putea avea o soluţie, consideră copreşedintele ALDE Giurgiu, Toma Petcu. Deşi consideră că operatorul regional Apa Service ar trebui să treacă în administrarea Consiliului Judeţean, liderul ALDE crede că se poate găsi o cale de compromis care să dea satisfacţie şi Primăriei Giurgiu. După cum se ştie, primarul Nicolae Barbu se opune de mai mulţi ani de zile extinderii cu noi membri a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) „Sănătate prin apă curată”. De fiecare dată primarul municipiului a invocat o creştere a preţului la apă potabilă pentru locuitorii din Giurgiu. În acest caz, Toma Petcu propune o divizare a activităţii Apa Service, astfel încât evidenţa costurilor pentru municipiu să fie ţinută separat.
” SC Apa Service este singurul operator regional agreat de către Uniunea Europeană. Toate proiectele localităţilor din judeţ trebuie derulate prin acest operator, unde Consiliul Local Giurgiu este acţionar majoritar.De mai bine de un an de zile, conducerea primăriei Giurgiu refuză să primească şi alte comune în ADI-ul de apa – canal. Sunt blocate astfel toate proiectele din judeţ. Mai mult, trebuia selectat un consultat prin care să fie derulate proiectele. A fost organizată o licitaţie, câştigată de către o anumită firmă. Nu ştiu din ce motive, licitaţia a fost anulată. Pierdem timp, pierdem bani europeni, din cauza unei ambiţii a primarului Nicolae Barbu. Barbu spune că refuză să primească în ADI şi alte comune pentru că vor creşte costurile pentru utilizatorii din Giurgiu. Îi ofer şi soluţia. Apa Service îşi poate poate diviza activitatea, separând serviciile din municipiu de cele din judeţe. Este foarte simplu, doar să vrea. Astfel, toată lumea ar fi mulţumită. „, a declarat Petcu într-o recentă conferinţă de presă.

Disputa pe acest subiect are ca miză mult peste 100 de milioane de euro, fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană destinate extinderii reţelelor de apă şi canalizare din judeţul Giurgiu. Mai mult în situaţia în care nu se va găsi o soluţie municipalitatea giurgiuveană ar putea fi obligată să returneze peste 70 de milioane de euro Uniunii Europene, bani de care a benficiat pentru modernizarea şi extinderea reţelelor de apă şi canalizare.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .