toma petcuÎn urmă cu o săptămână, când ştirea serii era reţinerea viceguvernatorului Bancii Naţionale, Bogadan Olteanu, pentru o presupusă luare de mită în urmă cu foarte mulţi ani, cineva a strecurat în presă informaţia că în cauza respectivă ar fi implicat şi fostul premier al României, Călin Popescu Tăriceanu. Din simplu motiv că la data presupusei infracţiuni, Bogdan Olteanu, preşedinte al Camerei Deputaţilor la vremea respectivă, era un om influent în PNL şi implicit în guvernul condus de Călin Popescu Tăriceanu, actualul preşedinte al ALDE.

În aceste condiţii, din punct de vedere politic, în perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare, toate privirile s-au îndreptat către formaţiunea politică condusă de acesta. Rugat, la mai puţin de 24 de ore de la acest eveniment, să comenteze impactul informaţiei asupra ALDE, preşedintele organizaţiei judeţene a acestui partid, Toma Petcu, declara vineri că „În perspectivă, nu putem spune că nu ne afectează. Este o lovitură de imagine, o încercare de denigrare a domnului Tăriceanu, în condițiile în care ALDE a deranjat pentru că a fost singurul partid care a depășit pragul electoral,în afară de cele două mari formațiuni, PSD și PNL. De asemenea, ALDE a deranjat pentru că în toate sondajele este creditat cu un scor de aproape 10% pentru alegerile din toamnă. Așadar, s-a gândit că trebuie stopată ascensiunea domnului Tăriceanu, dar și direcția categorică pe care ALDE o afișează, de a forma majoritate împreună cu PSD după alegeri. Problema se pune care va fi cel de-al treilea partid care va intra în Parlament, iar anumite structuri își doresc să intre PMP, ca să poată să le facă jocurile”

Ceea ce părea vinerea trecută o declaraţie făcută la cald şi menită să salveze un dezastru mediatic, pare să prindă multă consistenţă şi realism. În decurs de cinci zile au apărut informaţii noi şi credibile care să susţină afirmaţiile liderului ALDE Giurgiu, privind intrarea în Parlament, pe liste proprii, a formaţiunii conduse de Călin Popescu Tăriceanu. Astfel, renumitul sociolog Marius Pieleanu, declara, în urmă cu trei zile, că în ceea ce priveşte intrarea în Parlament a ALDE nu se discută decât din punctul de vedere dacă aceasta se va face cu un scor de o cifră sau două, adică peste 10 la sută.

Mai nou, miercuri dimineaţă, dinspre Parchet şi Justiţie vin ştiri că în dosarul lui Bogdan Olteanu, Călin Popescu Tăriceanu nu deţine nici măcar poziţia de martor. În aceste condiţii, este normal să ne întrebăm cine încearcă să facă jocuri politice în spatele Justiţiei.

Ioan Mănăilă