Asociația CSR Nest și Clean Recycle anunță finalizarea proiectului de educație de mediu Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii

 • 8 școli din județul Giurgiu incluse în proiect;
 • 2.000 de elevi din clasele 0-IV beneficiari ai activităților educaționale;
 • 90 de clase incluse în proiect;
 • 2.000 de materiale promoționale de tip pop-it distribuite elevilor participanți la activitățile educaționale;
 • 72 de containere de interior pentru colectarea separată a deșeurilor distribuite în școli;
 • 100 de cadre didactice implicate în coordonarea proiectului;
 • 1 expoziție cu obiecte realizate din materiale reciclabile, de către elevii din cadrul celor 8 școli înscrise in proiect;
 • 40 de obiecte create de elevi, din materiale reciclabile, expuse la sediul Consiliului Județean Giurgiu.

Giurgiu, 30 martie 2022. Asociația CSR Nest anunță finalizarea proiectului Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii, finanțat de Clean Recycle și implementat cu sprijinul Asociației Preocupați de Viitor. Proiectul a beneficiat de sprijinul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) și s-a desfășurat în perioada noiembrie 2021 – martie 2022. Proiectul a fost susținut și de un website dedicat, www.scoalaverde.com.ro.

Proiectul și-a propus să formeze elevii din clasele 0-IV în sensul adoptării unui comportament responsabil față de mediul înconjurător și să cultive interesul acestora pentru protejarea naturii inclusiv prin colectarea separată a deșeurilor în vederea reciclării. Obiectivul a fost creșterea gradului de responsabilitate față de mediul înconjurător a 2.000 de elevi din ciclul primar din 8 școli din județul Giurgiu, prin implementarea unei soluții integrate – educație, infrastructură și mobilizare comunitară.

Cele 8 școli incluse în proiect au fost:

 • Școala Gimnazială Academician Marin Voiculescu, Giurgiu;
 • Școala Gimnazială nr. 7 Giurgiu;
 • Școala Gimnazială Sfinții Martiri Brâncoveni, Giurgiu (Școala Nr. 10);
 • Școala Gimnazială nr. 1 Sf. Gheorghe, Giurgiu;
 • Școala Gimnazială Mihai Eminescu Giurgiu;
 • Școala Gimnazială Ioan Bădilă, Malu, Giurgiu;
 • Școala Gimnazială Nicolae Crevedia, Crevedia Mare;
 • Școala Gimnazială nr. 1 Malu Spart.

Proiectul Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii a fost structurat pe 3 componente: educație, asigurarea de infrastructură de colectare separată pe două fracții în școlile participante și dezvoltarea spiritul competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător.

Componenta de educație a presupus derularea de activități care au acoperit importanța colectării separate a deșeurilor ca una din principalele modalități de protejare a mediului înconjurător. Astfel, elevii participanți au avut ocazia de a fi martorii aventurilor lui Cartonel, Plasticel și Sticlărel, cei trei eroi care salvează Planeta Pământ de la tristețe pentru că reușesc să convingă cât mai mulți oameni că este bine să colecteze separat plasticul, hârtia și cartonul, pentru ca acestea să fie ulterior reciclate. Totodată, toți elevii incluși în proiect au primit câte un material promoțional de tip pop-it.

În ceea ce priveștecomponenta de infrastructura, cele 8 școli au fost dotate cu infrastructură de interior de colectare separată a deșeurilor pe 2 fracții: hârtie/carton; PET/plastic + metal.

Componenta de dezvoltare a spiritului competitiv și formarea deprinderilor de protejare a mediului înconjurător a fost asigurată prin lansarea, în cadrul activităților educaționale, a unei provocări pentru elevii participanți: aceea de a realiza din deșeuri reciclabile o decorațiune care să aibă ca tematică primăvara. Primele 5 decorațiuni alese din fiecare școală de un juriu format din profesori, au fost expuse în cadrul unei expoziții organizate la sediul Consiliului Județean Giurgiu, în perioada 21 martie – 31 martie 2022.

„Misiunea noastră principală este de a face din România o țară fără poluare și deșeuri, folosindu-ne de reciclare și promovând intens la nivel național, în rândul populației importanța colectării separate a deșeurilor în vederea reciclării. Anual, la nivel global 8,4 milioane de oameni mor din cauza bolilor provocate de poluare, și tot milioane de animale sunt ucise de acest fenomen. Toate aceste pierderi ar putea fi evitate dacă am încerca fiecare dintre noi, prin gesturi simple, să colectăm separat deșeurile pentru a le recicla. Am derulat împreună cu Asociația CSR Nest proiectul de educație de mediu Școala Verde – Micii Apărători ai Naturii cu scopul de a sădi sămânța responsabilității față de mediu din primii ani de școală”, spune Cosmin Monda, Director General Clean Recycle.

„Educația pentru un mediu mai curat este esențială încă din perioada copilăriei, întrucât aceasta reprezintă unul dintre pilonii principali pe care se fundamentează dezvoltarea unei societăți sustenabile în viitor. În plus, înțelegerea conceptului de colectare separată a deșeurilor, ca parte din asumarea unui comportament responsabil față de mediul înconjurător pune bazele mentalității privind adoptarea în viitor, a principiilor economiei circulare”, spune Sorin Boboc, Director de Programe, Asociația CSR Nest.

Persoana de contact: Anda Sebesi, Director Comunicare Asociația CSR Nest. E-mail: anda.sebesi@csrnest.ro, mobil: 0721.213.789

####

Despre Clean Recycle

CLEAN RECYCLE este o societate licențiată pentru preluarea responsabilității producătorilor și importatorilor care introduc pe piața româneasca ambalaje, îndeplinind in numele acestora obligațiile anuale de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje, precum și obligațiile de raportare a datelor privind ambalajele și deșeurile de ambalaje. Clean Recycle colectează sticlă, hârtie, lemn, plastic, fier, aluminiu. Compania operează un mecanism total integrat de colectare, reciclare și valorificare, cu un control absolut al procesului. Pentru mai multe detalii, vă rugăm vizitați www.cleanrecycle.ro.

Despre Asociația CSR Nest Asociația CSR Nest a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a contribui la dezvoltarea socio-economică, culturală și educațională a României. CSR Nest oferă soluții și servicii mediului de afaceri și organizațiilor societății civile în domenii precum cel al sustenabilității, protecției mediului, gestionării responsabile a deșeurilor, responsabilității sociale corporative (CSR), dezvoltării organizaționale și comunitare, economiei sociale sau proiectelor de mediu, pentru a crește impactul acțiunilor lor în comunitate. Pentru mai multe detalii, vă rugăm vizitați www.csrnest.ro.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .