Anul electoral 2024 va sta între prostie şi netrebnicie

  • Politic
  • 9 August 2022
  • Nici un comentariu
  • 196
  • 5 minute de citit

Istoria relativ recentă a realţiilor de colaborare între PNL şi PSD nu este tocmai una fericită. În anul 2010 cele două partide au creat (pentru acurateţe… şi cu PC) USL (Uniunea Social Liberală) pentru a se opune PD-ului lui Traian Băsescu.

Primul preş tras de sub picioarele liberalilor. În 2014, la doi ani după ce câştigaseră alegerile cu 60 la sută, Social Democraţii, cu Victor Ponta premier, i-au aruncat peste bord pe liberalii lui Crin Antonescu.

Al doilea preş, mult mai dureros decât primul. Sub sulfuroasa baghetă a lui Liviu Dragnea, ministrul Dezvoltării la vremea respectivă, în septembrie 2014, a fost adoptată Ordonanţa de Urgenţă care le permitea primarilor să migreze, timp de 45 de zile de la un partid la altul. Cu Ordonanţa în buzunar, cu ştampila şi acces nelimitat şi personal la fondurile Guvernului, Liviu Dragnea a bătut ţara şi a cumpărat la bucată aproape toţi primarii PNL-ului. Liberalii au plătit atunci un preţ extrem de greu pentru că au abandonat democraţia, în sensul ei de facto. Au acceptat ca primarii să fie aleşi într-un singur tur de scrutin. Au luat parte în cunoştinţă de cauză la o netrebnicie pusă la punct de PSD şi au abandonat spiritul alegerilor democratice.

Al treilea preşa fost la negocierea actualei Alianţe guvernamentale. De dragul de a da un premier, au cedat la toate cererile PSD, dar cel mai grav, liberalii au acceptat să poarte singuri povara măsurilor nepopulare impuse de pandemie şi a celor economice rezultate ca urmare a războiului din Ucraina.

Al patrulea preş fugit de sub picioarele liberalilor este rotaţi premierilor. În anul alegerilor, Guvernul va avea premier PSD. Cum în politica românească nu există onoare, cinste şi corectitudine, cine garantează că un Guvern Ciolacu nu va recidiva cu un act normativ, gen OUG 55/2014, de transfer al primarilor. Dar fiind an electoral, nu mai au nevoie. Îi cumpără cu bani după modelul patentat de Dragnea, că doar ei vor avea pâinea şi cuţitul. Ba vor mai avea şi şansa ca, în an electoral, Europa să iasă din anunţata recesiune economică, iar războiul din Ucraina să se încheie, indiferent de rezultat.

În aceste condiţii te întrebi dacă liberalii sunt proşti sau netrebnici. Pentru că, la finalul din vară al sesiunii parlamentare, au repetat netrebnicia cu alesul primarilor într-un singur tur de scrutin, deşi în campania electorală promiseseră altceva.

Al cincilea preş, în esenţă cel mai dureros, ne va fi tras de sub picioare nouă alegătorilor. Chintesenţa guvernării ultimului deceniu, dominată net de PSD şi PNL, nu a fot schimbarea în mai bine, ci rotaţia baronilor de partid la şpagă. Şi nimic nu arată că acest lucru se va schimba.

Ioan Mănăilă

P.S. Oracolul din Găgeşti susţine că „S-a pus în mişcare Operaţiunea Tragerea pe sfoară a PSD”. Personal mă îndoiesc de capacitatea liberalilor de a duce la capăt o astfel de operaţiune. Nu că ei ar fi oneşti. Ci mai degrabă mă trimit cu gândul la ăia de la Ministerul Agriculturii. Au primit înainte subiectele pentru examen şi au luat tot nota trei.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .