Numărul unic de urgență 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului sau orice formă de violență asupra copilului, noul serviciu de telefonie unic la nivel național, a devenit  operațional miercuri, 5 ianuarie 2022.

La nivelul județului Giurgiu, dispeceratul acestui serviciu telefonic funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu. La numărul de telefon 119 pot suna atât  copiii aflați în situații de abuz, exploatare,  neglijare sau orice formă de violență asupra copilului, cât și părinții, rudele sau alți cetățeni care au cunoștință de astfel de cazuri.

„De când numărul 119 este activ, la dispeceratul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Giurgiu au fost primite 15 apeluri, însă cele mai multe au reprezentat apelări din greșeală. Probabil că mai cunoscut la nivelul comunității era numărul 983, pentru că ani de zile acest număr a fost apelat de cei care au dorit să se implice în semnalarea cazurilor copiilor victime ale situațiilor de abuz, neglijare sau exploatare; în acest sens, pot exemplifica faptul că la nivelul D.G.A.S.P.C. Giurgiu, în anul 2021, au fost primite 382 de sesizări telefonice la numărul 983. Începând din  data de 5 ianuarie 2022, numărul care poate fi apelat de  copii,  precum și de orice persoană care are cunoștință de astfel de cazuri, este 119. D.G.A.S.P.C. Giurgiu dispune de o echipă mobilă de intervenție care se deplasează la cazurile speciale, a declarat  Sorina Neacșu, director general adjunct al D.G.A.S.P.C. Giurgiu.

Numărul 119 funcționează în regim de permanență, fiind disponibil continuu, 24/24 ore, 7 zile pe săptămână, inclusiv în perioada sărbătorilor legale. Apelurile sunt gratuite din orice rețea fixă sau mobilă și vor fi identificabile din punct de vedere geografic.

Numărul 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului și orice altă formă de violență asupra copilului este parte integrantă a Programului Național de Suport al Guvernului pentru copii, în contextul pandemiei de COVID-19 – Din grijă pentru copii”. Prioritățile Programului sunt: protejarea integrității psiho-emoționale a copiilor prin crearea unor mecanisme de evaluare și intervenție pentru asigurarea sănătății psiho-emoționale și mintale a acestora în perioada Pandemiei de COVID-19 și post-pandemie, precum și dezvoltarea unui mecanism de prevenire și intervenție multidisciplinară pentru situațiile de violență de natură fizică, sexuală și emoțională în cadrul familial, instituțional, comunitar și online.

Denisa Cristescu,Consilier D.G.A.S.P.C. Giurgiu