teatru minaLa mai puţin de o lună de la preluarea conducerii politice a Consiliului Judeţean, PSD, prin preşedintele Marian Mina, ne-au oferite o serie de surprize plăcute. În primul rând, PSD pare să-şi respecte din primele zile promisiunile făcute în campania electorală privind priorităţile: Spitalul Judeţean, infrastructura rutieră, Teatrul şi educaţia. Surpriza plăcută vine şi din stilul extrem de dinamic şi mai puţin birocratic al preşedintelui Mina, acesta inspectând personal o serie de şantiere în care se fac inevestiţii susţinute de Consiliul Judeţean (Spital, drumuri judeţene, Teatru).

Surprizele neplăcute vin tocamai în urma acestor vizite unde, susţine preşedintele Mina, proiectele de investiţii par mai degrabă improvizaţii făcute parcă după zicala românescă „Cine face şi desface, toată ziua are ce face!”. Mina spune că investiţiile de la Spitalul Judeţean de Urgenţă par mai degrabă „o glumă proastă”, exemplificând că a găsit acolo o uşă pe care nici nu trece o targă, coşuri prinse în chingi, toalete insalubre, neprinse în proiect, etc. În ceea ce priveşte Teatrul, Mina susţine că şi aici sunt lipsuri în proiectul de reabilitare, care ar putea face ca acesta să nu obţină avizele necesare de la ISU, dând exemplu panourile electrice vechi şi care nu sunt prinse în investiţie pentru a fi schimbate. Mai mult Mina s-a arătat nemulţumit că s-a preferat o reabilitare a construcţiei în condiţiile în care la Consiliul Judeţean există din anul 2009 un proiect executat de profesor dr. Arhitect Tiberiu Florescu de la Facultatea de Arhitectură, care, dacă ar fi fost pus în practică, ar fi făcut ca Teatrul „Tudor Vianu”, să fi devenit o clădire modernă şi reprezentativă pentru oraş. Despre drumurile judeţene s-a tot vorbit zilele acestea, dar să amintim totuşi că „au fost concediaţi” constructorii care nu au respectat nici un grafic şi nici un termen pentru trei dintre cele mai importante investiţii: DJ 411, DJ 504, DJ 603. Dar despre întârzierile nepermise şi păguboase ale firmei Romstrade se ştia. Numai că surpriza, cel puţin aşa susţine Mina, va veni abia când se va termina expertiza tehnică şi de calitate pe care au aprobat-o consilirii în şedinţa de vineri.

Ca să încheiem totuţi într-o notă mai optimistă, este de salutat promptitudinea cu care Marian Mina a propus ca singurul elev din judeţul Giurgiu care a luat examenul de bacalaureat cu nota 10 să fie premiat de Consiliu. Mai mult, acesta a acceptat, fără să stea pe gânduri propunerea consilierului liberal, Daniela Neagu, de a fi premiaţi şi absolvenţii de gimnaziu care au avut acelaşi rezultate la evaluarea naţională. Aşteptăm totuşi, ca şi în domeniul educaţiei să fie la fel de critic, ca şi în celelalte domenii amintite, mai ales după ce la Evaluare şi BAC iar am fost ultimii din ţară!

Ioan Mănăilă