Seceta prelungită şi chimizarea excesivă din agricultură pun în dificultate furnizarea apei potabile în mai multe localităţi din judeţ

Astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă oranizată la Apa Service Giurgiu, conducerea instituţiei a făcut mai multe precizări privind cauzele tehnice din cauza cărora în mai multe localităţi din judeţ sunt probleme în furnizarea de apă potabilă în regim normal.

Cel mai mediatizat, dar şi cel mai elocvent caz este cel de la Mihăileşti. Referitor la acest caz, dircetorul adjunct al Apa Service, Violeta Năiţă a declarat că sunt cel puţin două mari cauze: scăderea nivelului pânzei freatice ca urmare a secetei prelungite din ultimii ani, ceea ce a dus la înnisiparea unor puţuri, iar la acest aspect s-a adăugat faptul că la o parte din sursa de apă este înregistrată depăşirea parametrilor admişi la amoniu, mangan, azotaţi şi azotiţi, substanţe provenite din folosirea îngrăşămintelor chimice şi care sunt periculoase pentru sănătatea oamenilor.

Năiţă a explicat că s-au căutat şi identificat soluţii tehnice care să menţină reţeaua în funcţiune, cu preţul unor restricţii, impuse de considerentele de mai sus.

Normalizarea situaţiei nu poate fi făcută însă decât prin investiţii costisitoare în extinderea capacităţii staţiei de prelucrare a apei şi/sau efectuarea de foraje pentru noi puţuri de captare a apei. Problema este că la această dată Apa Service nu are bani pentru a face investiţii.

Potrivit directorului general al Apa Service, Alexandru Popescu, după creşterea exorbitantă a preţului la energie electrică, creşterea salariului minim pe economie şi scumpirea materialelor (în unele cazuri preţurile s-au triplat), instituţia a trecut în doar un an de zile de la un profit anual de aproximativ un milion de lei, la pierderi de 1,3 milioane de lei la 1 ianuarie 2023, lipsind societatea de orice fond pentru investiţii. Alexandru Popescu a mai declarat că pentru rezolvarea punctuală a situaţiei se va solicita sprijin guvernamental înainte de a se ajunge la creşterea tarifelor pentru apă şi canalizare.

Cu probleme în alimentarea cu apă, din alte motive, cum ar fi subdimensionarea reţelei s-au uzura fizică a unor instalaţii, se confruntă şi localităţile Vedea, Malu, Gogoşari.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .