Noi dotări din fonduri europene pentru pompierii din Giurgiu şi Ruse

Sala de şedinţe a Consiliului Judeţean Giurgiu a găzduit, miercuri, 14 iunie, conferinţa de lansare a proiectului „Investiţii pentru o regiune sigură: Judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse”- ISR. Proiectul este cofinanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională şi are o valoare de peste 5 milioane de euro.
Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea managementului comun al riscurilor în zona transfrontalieră iar durata proiectului este de 36 de luni.

Prin implementarea proiectului, Consiliul Judeţean Giurgiu va finanţa în curtea Detaşamentului de pompieri Giurgiu, din strada Uzinei, nr. 48, o investiţie cu denumirea „Bază tehnico-materială pentru creşterea vitezei de răspuns în situaţii de urgenţă” care va cuprinde: garaj pentru autospeciale, staţie ITP, atelier pentru întreţinere şi reparaţii dotat corespunzător, spaţii de simulare a condiţiilor de intervenţie pentru antrenamentul servanţilor şi al paramedicilor, vestiare, grupuri sociale, spaţii administrative.

Realizarea obiectivului va conduce la reducerea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă, creşterea duratei de viaţă a autospecialelor de intervenţii, reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţia autospecialelor.
Investiţia va putea fi folosită de cele şapte subunităţi de intervenţie din zona de competenţă a judeţului Giurgiu şi personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, precum şi de instituţiile partenere din România şi Bulgaria.

Totodată, vor fi achiziţionate, printre altele, şi un atelier mobil pentru întreţinere şi reparaţii autospeciale, autospeciale/echipamente de intervenţie în situaţii de urgenţă iar partenerul bulgar va realiza o investiţie constând în reabilitarea a patru corpuri de clădire aparţinând primei staţii de pompieri din Ruse.

La conferinţa de miercuri a participat o delegaţie bulgară condusă de noul prefect de Ruse, Galin Grigorov, cei doi subprefecţi, reprezentanţi ai Direcţiei de Apărare Împotriva incendiilor Ruse şi conducerea Asociaţiei Euroregiunea Danubius. De la Giurgiu, au fost cei din echipa de proiect, vicepreşedintele CJ Lucian Corozel şi reprezentanţi ai ISU Giurgiu, conduşi de colonelul Emil Apostol.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu Lucian Corozel i-a felicitat pe toţi cei implicaţi în realizarea proiectului.
„Investiția Bază tehnico-materială pentru creșterea vitezei de răspuns în situații de urgență va conduce la reducerea timpilor de răspuns în situaţii de urgenţă, creşterea duratei de viaţă a autospecialelor de intervenţii, reducerea cheltuielilor cu întreţinerea şi reparaţia autospecialelor etc.”, a spus Lucian Corozel.

Mulţumiri a adresat şi prefectul districtului Ruse, Galin Grigorov.
„Sunt sigur că acest proiect va avea un parcus bun, la fel ca toate celelalte proiecte pe care le vom face împreună. Vă dorim mult succes şi ne bucurăm că suntem parteneri şi că putem face multe lucruri bune împreună”, a spus Grigorov.

Managerul de proiect, Miruna Eftimiu, a amintit, la rând său, că acest proiect este o continuare a unei colaborări începute acum 15 ani.
„Cele două instituţii, Consiliul Judeţean Giurgiu şi Prefectura Ruse, în perioada menţionată, au reuşit să finalizeze mai mult de 10 proiecte comune. Îi mulţumim pentru asta în primul rând doamnei Lili Ganceva”, a subliniat Eftimiu.

Lili Ganceva, directorul Euroregiunii Danubius, le-a transmis celor prezenţi că este o zi emoţionantă pentru ea.

„În cei 15 ani de cooperare, s-au format prietenii, am încheiat multe parteneriate şi ştiu că multă lume ne invidiază pentru realizările celor două instituţii. Vreau să îi felicit şi pe cei care lucrează în ISU Giurgiu, respectiv Direcţia de Apărare împotriva incendiilor, pentru că sunt oameni extraordinari şi care alcătuiesc o mare familie”, a afirmat Ganceva.
A luat cuvântul şi colonelul Emil Apostol, şeful ISU Giurgiu care a declarat că „Şi noi, dar şi colegii pompieri din Ruse am reuşit să fim înaintea multora prin dotările obţinute cu fonduri europene. Comunitatea europeană a pus un sac cu bani în mijlocul Dunării şi a spus, dacă vreţi să-i luaţi, trebuie să lucraţi împreună. Dincolo de proiecte, însă, cred că cel mai mare câştig al colaborării noastre este că suntem prieteni. Mulţumim, de asemenea, Consiliului Judeţean, domnilor Marian Mina şi Corozel Lucian pentru tot sprijinul, dar şi Mirunei Eftimiu, domnului Mardale, sunt o echipă extraordinară şi muncesc mult pentru ca un vis să se transforme în realitate. Pe de altă parte, dacă ar fi să existe un simbol al prieteniei dintre Ruse şi Giurgiu, acela ar fi… Lili Ganceva. E prietena noastră şi îi mulţumim pentru tot.”

Consilier în cadrul Direcţiei de Integrare, Nicu Mardale a vorbit, de asemenea, despre noul proiect în contextul succeselor întregistrate anterior de Giurgiu şi Ruse. „Acesta este al patrulea proiect ce este implementat cu partenerii bulgari în domeniul situaţiilor de urgenţă. Am obţinut, în trecut, fonduri pentru achiziţionarea de echipamente necesare pompierilor, dar, la Giurgiu, a fost construit şi Centrul Transfrontalier de Comandă. Prin acest nou proiect se concretizează o altă nevoie stringentă pentru ISU Giurgiu şi încheiem, aşadar, o nouă etapă din înzestrarea Inspectoratului”, a mai subliniat Mardale.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .