Doar naivii pot crede în ţara asta (sau oriunde în lume) că politica este curată şi antiseptică. Dimpotrivă, societăţile civilizate caută „antiseptice” pentru a ţine fenomenul sub control. Dar, undeva, totul are o limită. Nu şi pentru PNL Giurgiu care a remis în urmă cu ceva ore un „Comunicat de presă” de-a dreptul stupefiant. Stupefiant pentru că vrea să facă politică şi din fenomenele naturale.

Spun liberalii din Giurgiu  într-un comunicat… dar mai bine îl redăm.

COMUNICAT DE PRESA 22.03.2018

Biroul Politic Judetean si presedintele Partidului National Liberal filiala Giurgiu, domnul Marin Anton, au luat act cu tristete si cu profunda ingrijorare de lipsa de reactie si de comunicare a institutiei prefectului judetului Giurgiu , personal a doamnei prefect Crisu Nina Carmen in fata acestor fenomene care ingreuneaza traiul locuitorilor judetului Giurgiu.

Fenomenele meteorologice din ultimele zile , fenomene nespecifice acestei perioade a anului, si ne referim la caderi de precipitatii sub forma de polei si nisoare au generat multiple probleme locuitorilor judetului Giurgiu: accidente rutiere, caderi ale retelelor de alimentare cu energie electrica si inundatii.

INMH anunta cod portocaliu de ninsori si viscol pentru intreaga parte de sud a tarii.

Prefecturile tuturor judetelor din sudul tarii emit comunicate de presa cu privire la masurile ce vor fi luate pentru minimalizarea efectelor negative ale viscolului cu exceptia Prefecturii judetului Giurgiu.

Ce aveti de gand doamna prefect ?

Întrebarea este cât de rupți pot fi de realitate liberalii giurgiuveni și, în mod special liderul acestora, Marin Anton.

Toți jurnaliștii giurgiuveni, indiferent de simpatiile sau antipatiile lor politice, pot confirma că au primit comunicate de presă, minim trei pe zi în această perioadă, din partea din partea Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, toate fiind semnate de prefectul Nina Carmen Crișu.

Spre bună credință, redăm un astefel de comunicat, emis undeva spre ora 17,00, 22 martie.  

Recomandarea noastră este să nu-l citiți, este tehnic şi lung. Îl preiau instituţiile şi administraţiile direct interesate, iar noi presa vă spunem „Atenţie, frig, polei, viscol, zăpadă…etc. Îl dăm publicităţii doar ca să vedeţi că este semnat, la final, de prefectul Nina Carmen Crişu.

COMUNICAT DE PRESĂ

Informări/ Avertizări:

INHGA a emis Atenționare hidrologică:

-COD GALBEN pentru perioada 21.03.2018, ora 15:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe tot sectorul românesc al Dunării, aval de S.H.E.N. Porțile de Fier, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de atenție.

INHGA a emis Avertizare hidrologică:

– COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 06:00 – 31.03.2018, ora 18:00, pe Dunăre, sector aval Gruia – amonte Giurgiu, pentru creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație.

ANM a emis Avertizare meteorologică: – COD PORTOCALIU pentru perioada 22.03.2018, ora 23:00 – 23.03.2018, ora 15:00, pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută.

Situaţie operativă şi U.A.T.-uri afectate

Ca urmare a creşterii debitului fluviului Dunărea, în zona dig-mal s-au inundat circa 2400 hectare suprafață fond forestier (zona inundabilă).

În ceea ce privește rețelele electrice, telefonice și de alimentare cu apă nu sunt probleme, situație similară și la nivelul căilor ferate și navigabile (+ construcții portuare). Pe drumurile naționale, județene și comunale se circulă în condiții de iarnă, toate căile de rulare fiind practicabile.

Situația hidro-meteorologică

În ultimele 24 de ore, pe raza județului Giurgiu, s-au înregistrat precipitații sub formă de zăpadă în următoarele posturi pluviometrice:Malu Spart pp=3.6 l/mp, sz=8 cm; Poenari pp=2,9 l/mp, sz=7 cm; Grădinari pp=2.9 l/mp, sz=11 cm; Mihăileşti pp=4.5 l/mp; sz=9 cm; Făcău pp=2.4 l/mp, sz=7 cm și stația meteo Giurgiu pp=2.0 l/mp, sz=3 cm. La cantoanele aferente digurilor de la Dunăre precipitaţiile au fost cuprinse între 3 şi 5 l/mp, iar stratul de zăpadă este de 4 cm. Nu s-au semnalat alte fenomene meteorologice periculoase.

Râurile interioare, care străbat județul Giurgiu, au un regim de curgere normal, nivelurile și debitele situându-se sub cotele de atenție.Fluviul Dunărea este în creştere în secţiunea port Giurgiu, la ora 08.00 nivelul situându-se peste  de atenţie (589 cm cu un debit de 11.540 mc/s, cu 51 cm sub cota de inundaţie şi cu 171 cm sub cota de pericol).

MĂSURILE LUATE DE CĂTRE TOATE STRUCTURILE IMPLICATE ÎN GESTIONAREA SITUAŢIILOR DE URGENŢĂ  GENERATE DE RISCURILE SPECIFICE

S.G.A. Giurgiu monitorizează în permanenţă evoluţia cotelor şi a debitelor Dunării, având pregătite forţe, mijloace şi materiale, pentru a interveni în orice moment dacă situaţia o va impune.

La nivelul C.J.S.U. Giurgiu, Preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă-Prefectul judeţului, doamna Nina Carmen Crişu, a dispus intrarea în dispozitivul de apărare a C.J.S.U. Giurgiu și a C.L.S.U. riverane fluviului Dunărea (Giurgiu, Găujani, Vedea, Malu, Slobozia, Oinacu, Gostinu, Băneasa, Prundu și Greaca) cu respectarea următoarelor măsuri:

-monitorizarea permanentă a  fenomenelor vizate;

-verificarea funcţionării fluxului informaţional operativ decizional;-pregătirea şi angrenarea forţelor şi mijloacelor de intervenţie pentru a participa la acţiunile de limitare şi înlăturare a efectelor eventualelor inundaţii;

-supravegherea digurilor de apărare împotriva inundaţiilor, în special în zonele critice (zonele de traversare a conductelor, zonele în care la viiturile anterioare s-au produs infiltraţii pe sub/prin dig);

-întreruperea alimentării cu energie electrică a obiectivelor aflate în zonele inundabile;

-evacuarea bunurilor şi obiectivelor aflate în administrare şi amplasate în zonele inundabile;

-asigurarea funcţionării la capacitate a amenajărilor de desecare din incintele îndiguite în vederea evitării unor eventuale inundaţii din ape interne către A.N.I.F.-Unitatea de Administrare Giurgiu;

-supravegherea lucrărilor de traversare a digurilor longitudinale de către conductele staţiilor de pompare aflate în administrarea A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu;

-evacuarea utilajelor, depozitelor de material lemnos şi a altor obiective existente în zona dig-mal.

De asemenea, prin ordin de prefect, s-au constituit două comisii mixte de monitorizare a stării tehnice a digurilor de apărare împotriva inundaţiilor de la Dunăre, formate din reprezentanţi ai S.G.A. Giurgiu, I.S.U. “Vlaşca” Giurgiu, A.N.I.F. Filiala Teritorială de Îmbunătăţiri Funciare – Teleorman – Neajlov – Unitatea de Administrare Giurgiu, Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Giurgiu şi Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu, fiecare comisie având traseul Giurgiu-Greaca, respectiv Giurgiu-Pietroşani.

Având în vedere avertizările meteorologice COD PORTOCALIU pentru ninsoare abundentă, strat de zăpadă consistent, temporar viscol şi vizibilitate scăzută, în cadrul ședinței extraordinare desfășurate ieri, 21.03.2018, la ora 16.00 la sediul prefecturii Giurgiu, C.J.S.U. a hotărât, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean, suspendarea cursurilor pentru ziua de vineri în unitățile școlare de pe întreg teritoriul județului Giurgiu.

Măsura are caracter proactiv și preventiv, având ca scop primordial protejarea copiilor de efectele manifestărilor extreme menționate în avertizările A.N.M.

PREŞEDINTELE COMITETULUI JUDEŢEAN PENTRU SITUAŢII DE URGENŢĂ

PREFECT

NINA CARMEN CRIŞU

Şi aici revenim la titlu! Eu cred ne întoarcem în timp, la perioada celebrei reclame „A înebunit lupul!”. Nu există, după ştiinţa noastră (şi am cercetat mult) obligaţia prefectului de a informa  oficial şi punctual partidele politice despre activitatea curentă.

Sigur ne putem gândi şi la strategii politice de genul „Ninge, plouă, Puterea este de vină!”

Ioan Mănăilă