Giurgiu. Măsuri excepţionale pentru perioada caniculară

Având în vedere atenționările Administrației Naționale de Meteorologie care vizează creșterea regimului de temperatură pentru zilele următoare, cu maxime termice în jurul valorilor de 35 – 37 grade Celsius și depășirea pragului critic de confort termic de 80 de unități, Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Giurgiu s-a întrunit joi, 21 iulie a.c., în ședinţă extraordinară, pentru a aproba măsurile și acțiunile specifice prevenirii, combaterii și gestionării efectelor cauzate de fenomenele meteorologice mai-sus menționate.

În cadrul ședinței, au fost adoptate următoarele măsuri:

1. Organizarea a două puncte de prim ajutor pentru perioadele cu temperaturi crescute (peste 35 grade Celsius), dotate cu apă potabilă care să fie distribuită gratuit, în parcarea adiacentă Şcolii Generale nr. 10 din municipiul Giurgiu şi în faţa sediului Consiliului Judeţean Giurgiu, str. Bucureşti nr. 10 din municipiul Giurgiu.

2. Asigurarea asistenței medicale în spaţiile publice climatizate de distribuire a apei potabile către populaţia din municipiul Giurgiu, pentru perioadele cu temperaturi crescute (peste 35 grade Celsius), spații aprobate prin Hotărârea Comitetului Judeţean pentru Situații de Urgență Giurgiu din data de 30 iunie a.c.

3. Începând cu data de 21.07.2022, se limitează activităţile desfăşurate în aer liber şi efortul fizic intens în intervalul orar 11,00 – 18,00 în perioadele caniculare.

Măsurile dispuse anterior prin Hotărârile Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Giurgiu în contextul perioadelor caniculare rămân valabile.

Vă reamintim măsurile în cauză:

1. Aprobarea următoarelor spaţii publice climatizate de distribuire a apei potabile către populaţia din municipiul Giurgiu, pentru perioadele cu temperaturi crescute (peste 35 grade Celsius):

– Direcţia de Impozite şi Taxe Locale – str. Tineretului, nr. 209 (fost punct termic 64);

– Direcţia de Impozite şi Taxe Locale – str. 23 August;

– Direcţia de Evidenţă a Persoanelor Giurgiu – str. 1 Decembrie 1918, nr. 60;

– Centrul de Informare şi Promovare Turistică Giurgiu – Parcul Mihai Viteazul;

– Primăria Municipiului Giurgiu – bulevardul Bucureşti, nr. 49 – 51.

2. Asigurarea de către Societatea Naţională de Cruce Roşie – Filiala Giurgiu, prin voluntari, a patrulării în municipiul Giurgiu pentru identificarea persoanelor aflate în dificultate şi afectate de caniculă, respectiv distribuirea apei potabile.

3. Înregistrarea de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Vlaşca” al judeţului Giurgiu a unui mesaj cu privire la pericolul expunerii la temperaturi ridicate şi la punctele de distribuţie a apei potabile pentru cetăţeni, urmând ca acesta să fie difuzat de către Inspectoratul de Poliţie Judeţean Giurgiu.

4. Aprobarea ca puncte de distribuţie a apei potabile pentru persoanele aflate în tranzit şi care ar putea fi afectate de caniculă farmaciile din municipiul Giurgiu.

5. Obligația verificării de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Giurgiu a respectării de către angajatori a prevederilor O.U.G. nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

6. Intensificarea controalelor specifice de către Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Giurgiu şi Comisariatul Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor Giurgiu, în special pe linia siguranţei alimentare în contextul temperaturilor ridicate.

De asemenea, Comitetele locale pentru situaţii de urgenţă din județul Giurgiu au obligaţia de a asigura:

– întocmirea şi actualizarea la nivelul localităţilor a evidenţei persoanelor aflate în dificultate și a căror stare de sănătate poate fi influenţată negativ de caniculă în vederea dispunerii măsurilor preventive ce se impun;

– determinarea nivelului apei din fântâni şi supravegherea permanentă a calităţii apei potabile din reţeaua comunală de alimentare, cu solicitarea efectuării de analize periodice privind potabilitatea. Astfel, populaţia va fi avertizată atât prin mass-media cu privire la nepotabilitatea sursei, cât şi prin inscripţionarea fântânilor „APA NU ESTE BUNĂ DE BĂUT”” şi se va asigura apa potabilă pentru populaţia din zona afectată;

– măsuri pentru asigurarea unor surse alternative de apă în situaţia reducerii substanţiale a debitului în reţeaua comunală de distribuţie sau ca urmare a avarierii acesteia.

Biroul de presă al Instituției Prefectului – județul Giurgiu

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .