Dreptul la informare, egal cu dreptul la sănătate și educație
- Social
- 13 Noiembrie 2016
- Nici un comentariu
- 201
- 3 minute de citit
Dreptul la informare trebuie să fie egal cu dreptul la sănătate și dreptul la educație, iar pentru ca acest lucru să se întâmple trebuie ca presa să fie sprijinită. Aceasta este viziunea lui Dan Andronic, care în calitate de candidat al PMP la Camera Deputaților în județul Giurgiu și-a asumat drept inițiativă susținerea unui program la nivel național de subvenționare a presei naționale și locale. Dan Andronic a arătat, vineri, într-o dezbatere la B1TV, că situatia din presa scrisă și presa audio-video este dramatică și trebuie găsită urgent o soluție pentru cele câteva zeci de mii de oameni care lucrează în acest domeniu.
”Vorbim despre 25-30.000 de oameni care lucrează în presă, ca ziariști. Cifra lărgită – cameramani, layout, dtp și alții – este undeva între 100-120.000 de oameni la nivelul întregii țări”, a arătat Dan Andronic. El s-a întrebat de ce România nu procedează la fel ca toate celelalte state europene care acordă subvenții pentru presă. Este cazul Danemarcei care alocă 197 de milioane de euro pe an sau al Franței – 250 de milioane de euro pe an. ”Este adevărat că o mare parte din bani se duc la televiziunile și radiourile naționale, dar o parte importantă, în jur de 25-30% se duce în zona privată”, a explicat candidatul PMP la Camera Deputaților în județul Giurgiu.
În opinia sa, presa este o afacere care trebuie susținută mai ales că, la ora actuală, ca urmare a dezvoltării mediului virtual, trece prin niște transformări importante. ”Presa nu trebuie tratată ca un butic din târgul Europei. Avem cel mai mare TVA la presă din Europa. Se pot face lucruri, problema este de bunăvoință și aplicare”. Dan Andronic a admis că până acum s-a preferat să se discute mai mult cu patronii de presă despre politica editorială și mai puțin să se analizeze cu adevărat situația ziariștilor. El a subliniat că domeniul mass-media este unul puternic cu sute de angajați, unde angajatorul plătește lunar salariile, taxele și impozitele. ”Evenimentul Zilei are 100 de angajați, la B1TV sunt 150-200, la Realitatea TV – 350, România TV aproape de 700 de angajați, la Antene peste 1000. Vorbim de afaceri puternice care au cifre de afaceri impresionante. Trebuie făcut ceva, în condițiile în care alte state din UE deja fac!”, a conchis Dan Andronic.