De câteva zile, în mod firesc, subiectul central îl face începerea noului an şcolar. Un an şcolar nou care, de fiecare dată, ne face să sperăm că va fi…mai bine. Un an şcolar în care sperăm că elevii vor învăţa în săli de clasă decente, ceea ce din fericire în municipiul Giurgiu chiar se întâmplă, că vom avea dascăli motivaţi să facă performanţă, că elevii vor avea manuale şcolare la timp, că vor învăţa în clădiri sigure şi că totul va fi bine. Aceleaşi speranţe an de an şi probabil aceeaşi dezamăgire în vara viitoare. Adică tot ultimii pe ţară la performanţă şcolară.

În schimb, toate instituţiile militarizate din Giurgiu raportează că sunt pregătite de începerea noului an şcolar. Cu tot respectul, au făcut-o întodeauna şi au făcut-o bine. Dar oameni buni, nu suntem în prag de război, nu avem  o rată crescută alarmantă a criminalităţii juvenile, nici statistici alarmante legate de viaţa din unităţile şcolare. Au raporat, în conferinţe de presă şi prin comunicate, separat, Poliţia şi Jandarmeria că sunt pregătite de începerea noului an şcolar. Politică preventivă ce le caracterizaeză. Ba, i-a adus într-o conferinţă de presă (presă aleasă pe sprânceană) pe şefii instituţiilor menţionate şi prefectul de Giurgiu, doamna Nina Carmen Crişu. Au raportat cu mândrie că sunt pregătiţi cu arma la picior (acolo să rămână, să dea Dumnezeu!) să mai păzescă vreo 107 şcoli care nu-şi permit paznici!!!

Lipsea din poza de grup actorul principal! Inspectoratul Şcolar Judeţean, care ar fi trebuit să explice presei (cel puţin şase din 10 redacţii nu au fost invitate!!!) alături de doamna Crişu, de ce nu au garduri şi pază la zeci de şcoli din judeţ, de ce zeci de profesori, poate sute, au făcut naveta de banii lor timp de un an de zile, iar primaraii, în pofida legii, refuză să le deconteze cheltuielile. Poate află cu ocazia asta şi domana prefect că primarii nu sunt vătafii învăţământului, ci doar administratorii patrimoniului local. Un buget local care nu are prevăzut cheltuieli explicite pentru învăţământ, nu ar fi trebuit să treacă de filtrul de legalitate al Prefecturii.

Nu căutaţi informaţii suplimentare pe site-ul Inspectoratului  Şcolar Judeţean. De acolo reiese că institituţia este doar administratorul unor concursuri şi examene.

Dacă nu aude doamna prefect disperarea dascălilor ajunşi la mâna unor primari mai mult sau mai puţin alfabetizaţi, poate aude domnul Nicuale Bădălău. Pentru că domia sa ne promitea, acum mai bine de un an, înainte să devină demnitar de talie naţională, o analiză la sânge a a activităţii şi performanţei ISJ Giurgiu. Acum poate să facă această analiză chiar la nivel naţional. Că doar nu o să credem că se teme de ministrul semi-analfabet, Liviu Pop, zis „genunche”.

Ioan Mănăilă

N.B. Nu trebuie să vă întristaţi citind aceste rânduri. Învăţământul giurgiuvean este pe mâini bune. Militarizate! Drepţi!