DGASPC Giurgiu intră în reorganizare. Aproximativ 100 de salariaţi vor fi disponibilizaţi

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Giurgiu este de departe cea mai mare instituţie publică din judeţul Giurgiu. Schema de personal a instituţiei cuprinde nu mai puţin de 1150 de posturi. Deşi în prezent sunt doar cu 870 de salariaţi, sunt funcţii şi cu persoanl suplimentar, dar şi funcţii neocupate, mai ales în domenii sensibile ca specializare. Chiar dacă la prima vedere s-ar putea crede că instituţia ar avea un deficit de persoanl, o analiză a structurii acestuia a relevat faptul că se impune disponibilizarea a aproape 100 de salariaţi, concomitent cu rearanjarea pe compartimente a funcţiilor. Chiar şi în aceste condiţii de mai bine de 6-7 ani sunt probleme cu salarizarea. În nici unul din aceşti ani guvernele nu au asigurat sumele necesare salarizării pentru un an întreg, fiind nevoie de rectificări bugetare succesive. Şi dacă asta nu ar fi fost de ajuns, creşterea apropape spectaculoasă a salriilor sub regimul Dragnea a adâncit şi mai mult criza. Aşa că nu e an  să nu aibă loc greve la DGASPC Giurgiu pe motiv de întârziere a plăţii salariilor. Iar situaţia este şi mai disperată. Consiliul Judeţean Giurgiu are, în urma unor hotărâri judecătoreşti de plătit drepturi salariale restante de 7,4 milioane de lei.

Luaţi în calcul că s-a ajuns aici chiar şi în situaţia în care cheltuieli de investiţii nu s-au mai făcut din anul 2016. Nici nu e de mirare. Pentru că numărul de angajaţi (şi cu salarii mărite) a crescut din 2016 până în 2021 cu 289 de persoane . De la 680 la 969. Asta în condiţiile în care numărul beneficiarilor de servicii a crescu în acelaşi interval de timp cu doar 66 de persoane. De la 597 în anul 2016 la 663 în anul 2021. (vezi graficul)

După o analiză amănunţită a situaţii, după discuţii îndelungate cu sindicatul, conducerea Consiliului Judeţean a decis o reorganizare profundă a organigramei instituţiei.

Au fost discuţii aprinse în şedinţa Consiliului Judeţean de luni, 7 martie, pe tema restructurării organigramei şi disponibilizării de personal, consilierii judeţeni PSD solicitând chiar scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului legat de acest subiect. Nu au reuşit să-l convingă pe preşedintele CJ, Dumitru Beianu, iniţiatorul proiectului de hotărâre. (conform legislaţiei în vigoare, doar iniţiatorul poate hotărî retragerea proiectului).

În sprijinul hotărârii sale, preşedintele Beianu a afirmat că este conştient că este o decizie grea, dar este de preferat disponiblizarea de personal. „Trebuie să facem acest lucru dacă vrem să salvăm instituţia în ansamblu şi mai ales să oferim beneficiarilor servicii calitativ mai bune” a declarat Beianu.

La final priectul a trect prin vot, devenind hotărâre.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .