Liliana-ciobanuDeputatul PSRO Giurgiu, Liliana Ciobanu, cere lămuriri cu privire la modalitatea de acordare a gradelor de handicap, făcute în unele cazuri în mod discreţionar. În acest sens, parlamentarul giurgiuvean a adresat o interpelare ministrului Sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi, referindu-se la situaţia unui bolnav de cancer din Giurgiu care nu se încadrează, în mod inexplicabil, în gradul de handicap.

Vă supun atenţiei situaţia disperată a unui tânăr bolnav de cancer, Stoleriu Petre-Marian, din municipiul Giurgiu, care, deşi a fost operat şi se află într-o situaţie critică, nu beneficiază de nici un drept din partea statului.  Bolnavul este în vârstă de 22 ani, a fost recent operat, are trimitere pentru o altă intervenţie chirurgicală, însă cu toate acestea Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul CJ Giurgiu a respins cererea sa de a beneficia de statutul respectiv. Practic, tânărul nu beneficiază nici de grad de handicap, nici de indemnizaţie de însoţitor pentru mama sa, nici de alte beneficii legale, nu are niciun venit, iar familiei sale îi este foarte greu să suporte tratamentele, analizele şi operaţiile pentru însănătoşirea sa”, a specificat Liliana Ciobanu în documentul oficial înaintat reprezentanţilor Guvernului.

„În motivarea respingerii cererii, a mai adăugat deputatul PSRO, Comisia de evaluare a persoanelor adulte cu handicap din cadrul CJ Giurgiu a apreciat că Stoleriu Petre-Marian «nu se încadrează în criteriile medicopsihosociale aprobate prin Ordinul nr. 762/31.08.2007 al MMFES şi Ordinul nr. 1992/19.11.2007 al MSP, cu modificările şi completările ulterioare». Menţionez că în referatul medical de după ultima operaţie, se precizează că prognosticul de viaţă al bolnavului este «mediu», iar cel de vindecare «rezervat».”

Având în vedere cele relatate, Liliana Ciobanu a întrebat decidenţii guvernamentali ce le răspunde acestui tânăr bolnav de cancer, căruia statul îi refuză practic dreptul la viaţă, şi, de asemenea, cum este posibil ca un bolnav de cancer să nu se încadreze în gradul de handicap, în condiţiile în care nu se ştie exact cât timp mai are de trăit.

Nu este primul caz care mi-a fost semnalat din judeţul Giurgiu în legătură cu acordarea gradelor de handicap. Este inuman ca un tânăr în situaţia lui Stoleriu Petre-Marian să nu primească gradul de handicap, în condiţiile în care medicii spun clar că nu ştie cât mai are de trăit! Sper ca România să devină o ţară în care oamenii să fie salvaţi, nu să fie lăsaţi să moară. Sper ca Guvernul să demareze o anchetă pentru a elucida astfel de situaţii neclare, al căror număr este foarte mare la nivel naţional”,a concluzionat parlamentarul de Giurgiu.