Consilierii municipali din Ruse și Giurgiu și-au dat mâna, de Ziua Europei, pentru binele comunităților pe care le reprezintă

Un eveniment inedit, prin organizare și conținut, a avut loc ieri, la Ruse, la invitația președintelui Consiliului Municipal Ruse, Ivo Pazardhiev, a primarului  Pencho Milkov, cu sprijinul directorului executiv al Asociației Euroregiunea Danubius, Lili Ganceva. Sala Europa a găzduit cu prilejul zilei de 9 Mai- Ziua Europei, prima întâlnire comună dintre consilierii locali din Ruse și cei din Giurgiu, în prezența celor doi primari ai municipiilor înfrățite, sub forma unei ședințe festive, care  dincolo de aspectul ceremonial și de cooperare a cuprins și demersuri concrete.

Astfel, delegația de la Giurgiu a fost primită inițial la Primăria Ruse, acolo unde primarul Adrian Anghelescu a fost întâmpinat de omologul său Pencho Milkov și invitat la o scurtă întâlnire privată, timp în care președintele legislativului de la Ruse, Ivo Pazardhiev, a fost gazda delegației de consilieri de la Giurgiu. Au fost discutate aspecte tehnice legate de funcționarea sistemului public de administrare și au fost comparate modelele de guvernare, iar ulterior, delegațiile reunite au luat parte la prima ședință comună în care au fost aprobate declarația comună a Consiliilor Locale, ocazionată de Ziua Europei și transmiterea unei scrisori deschise autorităților centrale și europene. Aceasta din urmă a fost elaborată din dorința de a îmbunătăți conectivitatea celor două orașe cu Europa, precum și de a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor și cuprinde următoarea declarație:

„Insistăm să luăm măsuri rapide și decisive pentru construirea unui nou pod între orașele Ruse și Giurgiu, destinat pentru transportul rutier și feroviar. În fiecare zi, multe camioane formează ambuteiaje de ambele părți ale graniței bulgaro-române. Acest lucru încetinește atât livrările care au loc, cât și traficul în orașele de graniță.

Sperăm în discuțiile dintre guvernele bulgar și român în această direcție și solicităm ca primul nou pod să fie construit între Ruse și Giurgiu. Consideram necesară implicarea Comisiei Europeane care va ajuta la accesarea de fonduri pentru implementarea acestui important proiect de infrastructură. Cetăţenii au dreptul la bună guvernare şi noi toţi, reprezentanţii comunităților noastre din Euroregiunea Ruse-Giurgiu suntem obligaţi să le asigurăm!

Ședința a cuprins intervențiile mai multor consilieri care au punctat aspecte importante legate de cooperarea transfrontalieră și pașii ce se impun a fi urmați pentru un viitor mai bun al celor două comunități. Au luat cuvântul și cei doi reprezentanți ai Executivului din Ruse și Giurgiu.

Primarul Adrian Anghelescu a mulțumit gazdelor, a îmbrățișat public ideea ședintelor comune și a propus organizarea trimestrială, în sistem rotativ, pentru o abordare eficientă și asumarea unui mod de lucru comun, declarând: „După cum bine știți, România si Bulgaria,  au devenit membre poate nu întamplator, tot împreună, ținându-se simbolic de mână, așa cum și noi o facem astăzi, prin această ședință comună, cu dorința de a merge mai departe pe drumul european al unității și al păci i- Împreună, mai puternici pentru o Europă durabilă”. Edilul de la Giurgiu a amintit de declarația istorică a lui Robert Schuman din care a redat prima frază, cu puternice ecouri vizavi de situația armată din Ucraina, de la doar câteva sute de kilometri departare de noi: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă”. Întâlnirea s-a încheiat după mai bine de o oră de discuții și propuneri cu sentimentul și certitudinea că a reprezentat o bornă pe un nou drum comun de lucru între cele două legislative, pe modelul după care funcționează déjà Primăriile Ruse și Giurgiu, partenere de cooperare cu o relație frumoasă, concretizată în proiecte europene durabile.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .