Cine mai are nevoie de cultura in pandemie?

Muzee, case memoriale, castele şi conace au putut fi văzute de acasă, de pe canapea. Cu un click.

Au fost, însă, şi situaţii în care, pentru anumite evenimente s-au vândut bilete online.

Eu, de exemplu, sub impulsul nostalgiei unei vacanțe la Amsterdam, m-am plimbat, într-o seară, cu ajutorul cursorului prin galeriile de la Van Gogh Museum.

Pentru a ne ajuta să descoperim cele mai importante opere de artă online, Google are parteneriate cu peste 60 de muzee și galerii din lume – Google Art Project.

Poți vizita Casa Albă, Muzeul de Artă Islamică din Quatar și poți vedea arta stradală din Sao Paulo. Aici aveți lista completă a muzeelor.

Iar aici puteţi vedea lista muzeelor şi expoziţiilor temporare din România care pot fi vizitate online.

Nimic nu se compară, însă, cu admirarea unei opere de artă în sala în care este expusă.

La fel, nici energia unui concert nu este aceeași.

Chiar și așa, cultura nu a dus lipsă de public anul trecut. Ba, unii au avut chiar mai mult timp să se întoarcă la pasiuni, la lucruri care îi interesează, care le plac și pentru care – înainte de pandemie – se plângeau că nu mai au timp. Sau stare.

E adevărat, și înainte de pandemie existau galerii sau biblioteci online, însă, ultimul an a făcut ca inițiativele culturale online să fie multe, inedite, surprinzătoare. Poate chiar un test pentru unii.

Cel mai greu încercați de suspendarea spectacolelor cu public sunt – încă – actorii care joacă în teatre independente, pentru că nu beneficiază de un loc de muncă stabil și sunt plătiți doar la fiecare apariție pe scenă.

Cei mai mulți au căutat și caută în continuare soluții disperate pentru cheltuieli imediate. Un grup de actori independenți a lansat o platformă online de donații care să-i ajute pe aceștia să își plătească chiriile. Puteti citi tot articolul aici.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .