Avem Bibliotecă nouă, dar mai presus de toate avem valoare umană
- AdministraţieCultură-Educaţie
- 16 Septembrie 2017
- Nici un comentariu
- 145
- 5 minute de citit
Sigur, pentru iubitorii de noutăţi şi în cazul nostru particular, pentru iubitorii de carte, reinaugurarea, ca să-i spunem aşa, vineri, 15 septembrie, a sediului Bibliotecii judeţene „I.A. Bassarabescu”, din strada Ştefan cel Mare, care găzduieşte Secţia de împrumut carte pentru adulţi şi copii, nu mai este ceea ce s-ar numi un „breaking news”. Toţi actorii şi martorii au postat evenimentul în timp real.
Ceea ce puţină lume ştie că dincolo de faptul că avem la ora asta o bibliotecă în haine noi, care face bine sufletului (şi numai) dacă-i treci pragul, există o poveste de succes, construită de oameni de succes şi al cărei ultim episod încă nu este scris.
Cred că începutul acestei poveşti de succes (primul pas) a fost când profesorul, jurnalistul şi scriitorul Dan Mucenic s-a hotărât să lase în urmă redacţii, edituri, ministere (cred că sociologul şi pedagogul din el mai jinduieşte încă după catedră) şi „şi-a găsit retragerea acasă”, în templul cărţilor. Dan Mucenic ştie, ca nimeni altul, să atragă în proiectele sale oameni de valoare.
În primă fază (pasul doi) l-a convins pe primarul Nicolae Barbu că este mai scurt prin cultură drumul spre afirmare al oraşului. Şi, din câte mi-a mărturisit, nu a fost foarte greu. Aproape că a bătut la porţi deschise.
Pasul trei a venit aproape logic: echipă! L-a convins pe Ionel Muscalu, manager de succes prin toate funcţiile locale sau naţionale prin care a trecut (om de construcţie cum s-ar spune) să i se alăture. Şi acesta se poate lăuda cu vreo două diplome şi masterate universitare, dar este tot „tributar” cărţii. Ex-ministrul secretar de stat, a trecut pe la catedră, prin redacţii, Direcţii şi ministere, dar cel mai probabil îi este aproape de suflet titulatura de poet şi prozator (cu siguranţă a scris mai multe cărţi de cât au citit unii colegi de Consiliu Local şi mulţi alţii care or să mă înjure pentru aceste rânduri).
În mod fericit, actualul director al Bibliotecii la pasul patru nu a trebuit să muncească foarte mult. Preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Marian Mina, şi-a cerut şi şi-a obţinut în faţa colegilor mandatul printr-un angajament politic şi administrativ pe patru direcţii: infrastructură, sănătate, cultură şi educaţie. Nu numai că s-a ţinut de cuvânt, dar la evenimentul de ieri (15 septembrie) a promis că va finanţa extinderea proiectului care înseamnă o Bibliotecă judeţeană modernă, cu implicaţii mai mari în viaţa comunităţii.
Şi ca să dăm Cezarului cei al Cezarului să spunem că ceea ce ne-a bucurat ieri ochii şi sufletul este, în principal, rodul eforturilor pe care le-a depus Ionel Muscalu.
Un lucru pe care, într-o discuţie informală, ni l-a recunoscut şi Dan Mucenic spunând că „Vezi, de asta am nevoie de Ion. Dincolo de valoarea lui în sine, ca om, ca om de litere, este şi poate fi un manger administrativ extraordinar. Îmi dă posibilitatea să mă simt ca „un director ştiinţific”.
Şi Dan Mucenic chiar nu spunea vorbe mari. Pentru că în această perioadă, prin eforturile lui (strict personale) Biblioteca judeţeană a cooptat ( atenţie nu este cooptată, ci a cooptat) în două proiecte ambiţioase Academia Română şi Biblioteca Centrală din Sofia (Bulgaria), care la rândul ei ar putea atrage în proiectul plecat de la Giurgiu şi Universitatea din Sofia.
Dar asta este o altă poveste, pe care o să v-o spunem peste câteva zile.
Şi nu este o poveste faptul că fără colectivul extraordinar, aşa cum este cel al Bibliotecii judeţene Giurgiu, nimic din toate acestea nu ar fi fost posibile.
Ioan Mănăilă