Agricultorii din Ruse şi Giurgiu, din ce în ce mai apropiaţi

  • Economic
  • 24 Mai 2018
  • Nici un comentariu
  • 274
  • 3 minute de citit

Miercuri, 23 mai,  Consiliul Judeţean Giurgiu a găzduit o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Comun al Reprezentanţilor Agricultorilor din Judeţul Giurgiu şi Districtul Ruse (GLAC). Delegaţia bulgară a fost condusă de subprefectul Svilen Ivanov, preşedintele în exerciţiu al Grupului, în timp ce partea română a fost reprezentată la vârf de subprefectul Lucian Corozel.

Cel mai important punct de pe agenda zilei a fost prezentarea unei investiţii de pesta 600 de mii de euro într-o cultură de aronia (arbust cunoscut popular sub denumirea de scoruş negru). După doi ani de cercetări şi parteneriat cu un Institut Naţional de Cercetare, investitorii români au hotărât să înfiinţeze prima plantaţie din România în judeţul Giurgiu. Mai exect, în comuna Slobozia unde au însămânţat pe aproximativ 32 de hectare aproximativ 72.000 de plante. În mod normal, prima recoltă al trebui să iasă pe piaţă peste aproximativ doi ani. Iar investitorii nu vor avea grija desfacerii şi comercializării, mai ales că patru firme din domeniul farmaceutic le sunt deja parteneri. Mai mult, investitorii români au declarat în cadrul întâlnirii GLAC de miercuri că vor intra într-un parteneriat cu omologi din Ruse, care deja exploatează aronia.

Aronia este un arbust relativ mic, cu o înălţime de de 150-200 cm, original din regiunile reci ale Americii de Nord. Studiile au dovedit că este un fruct cu un potenţial extraordinar al proprietăţilor antioxidante, foarte bogaţi în nutrienţi şi vitamine.

În pofida origini sale, aronia se poate adapta perfect climei din România. Mai mult, după cum a explicat beneficiarul investiţiei, Daniel Hanganu, este foarte rezistent la intemperii şi, deocamdată, în România nu are dăunători alogeni.

Dacă totul va decurge normal proprietarii se aşteaptă la o producţi de aproximativ 300 de tone de fruct, ceea ce ar putea duce la o amortizarea a investiţiei într-un timp extrem de scurt.

Dar poate mai important este faptul că s-au pus deja bazele unui parteneriat româno-bulgar şi, ca de obicei, sufletul acestei colaborări transfrontaliere a fost inimoasa Lili Ganceva, directorul executiv al Euroregiunii „Danubius” Ruse-Giurgiu.

I.M.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .