Vom avea un „Mini Schengen” terestru pe ruta România-Bulgaria-Grecia?

  • Politic
  • 26 Ianuarie 2024
  • Nici un comentariu
  • 107
  • 3 minute de citit

Dacian Cioloş a anunţat că atrimis o scrisoare oficială către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia, în care îi propune să ridice controalele la frontierele terestre pentru români și bulgari. Scrisoarea mai este semnată de eurodeputaţii Vlad Gheorghe (România), Georgios Kyrtsos (Grecia) și deputatul bulgar Daniel Lorer.

„Nu ne permitem să ne amăgim cu victorii deșarte și cu drepturi îndeplinite pe jumătate, indiferent de laudele lui Marcel Ciolacu.

Împreună cu aleși la nivel european și național din România, Bulgaria și Grecia, am trimis o scrisoare oficială către ministrul Imigrației și Azilului din Grecia, în care îi propunem să solicite ridicarea controalelor la frontierele terestre Schengen la intrarea în Grecia pentru români și bulgari… Aceasta este, de altfel, și o cerere a patronatelor din turism din nordul Greciei pentru guvernul de la Atena.

Atâta vreme cât nu avem un calendar clar pentru aderarea la zona Schengen cu granițele terestre, este de datoria noastră să menținem subiectul pe agenda europeană”, a scris Cioloș pe pagina sa de Facebook.

El susține că România a acceptat toate condițiile impuse de Austria pentru accederea în spațiul Schengen, astfel că o astfel de inițiativă poate fi acceptată.

„Faptul că România a acceptat toate condițiile Austriei pentru aplicarea parțială a unui drept pe care îl avem de 13 ani face acest lucru mai dificil. Statele membre sunt dornice să treacă peste episodul Schengen și să se ocupe alte subiecte. Dacă nu acționăm, noi guverne recalcitrante din UE vor continua să ne țină la ușă încă 13 ani de acum înainte.

Cât timp guvernanții noștri nu sunt în stare să negocieze și să obțină un calendar clar pentru aderarea deplină la Schengen, orice pas intermediar este binevenit” a mai scris Cioloș.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .