Medicul giurgiuvean Elena Dinu, deputat de Giurgiu şi secretar al Comisiei pentru Sănătate în cadrul Camerei Deputaţilor a declarat în cadrul unei conferinţe de presă că în Sănătatea românească vor apărea noutăţi benefice  pacienţilor.

Deputatul Elena Dinu spune că medierea făcută de parlamentari comisiilor de specialitate între Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Sănătate a adus schimbări, aproape spectaculoase, în favoarea pacienţilor.

Astfel,  Contractul Cadru (între Minister CNAS) pentru anii 2018-2019 prevede ca începând de la 1 iulie 2018, reţetele compensate şi biletele de trimitere la investigaţii vor putea fi onorate de către orice farmacie sau furnizor de servicii medicale paraclinice din ţară.

Mai exact, dacă, de exemplu, un pacient primeşte o reţetă medicală în Bucureşti sau Suceava, el poate să îşi ia medicamentele şi de la o farmacie din Giurgiu sau din oricare altă localitate.

O altă prevedere care va intra în vigoare tot de la 1 iulie 2018 se referă la serviciile medicale paraclinice care nu pot fi efectuate la nivelul unui judeţ, dar care vor putea fi contractate în alte judeţe.

De asemenea, foarte important este faptul că pacienţii cu un diagnostic oncologic confirmat, adică aceia care sunt deja în evidenţa unui medic oncolog, vor putea fi internaţi în spitale fără a mai avea bilet de trimitere pentru spitalizare continuă. În acest fel, pacienţii nu vor mai trebui să meargă pentru internare la medicul oncolog sau la medicul de familie, unde se creează cozi imense, pentru a-şi lua un astfel de bilet de trimitere

O altă noutate va fi aceea că, în zonele cu deficit de medici de laborator şi imagişti, aceştia vor putea încheia contracte cu două sau chiar trei unităţi sanitare. Până acum, erau restricţionaţi la un singur contract şi, din acest motiv, specialiştii fugeau de provincie.

 

Ioan Mănăilă