A patra izbucnire a epidemiei de COVID, care a venit cu celebra şi nedorita tulpină Delta, face ravagii şi în judeţul Giurgiu. Dacă  după diminuarea focarelor şi intrarea pe curbă descendentă a valului trei de Covid au fost şi zile la rând când au fost raportate şi zile la rând zero cazuri noi de îmbolnăvire, din septembrie lucrurile au scăpat de sub control.

Astfel, dacă pe 9 septembrie la nivelul judeţului Giurgiu se raportau deja 56 de noi cazuri, pe 28 septembrie numărul acestora a crescut la 140, pentru ca ultima raportare, privitoare la data de 9 octombrie să vină cu un record nedorit de 421 de cazuri. O explozie de cazuri care ne arată ce înseamnă gradul mic de vaccinare, lipsa măsurilor de prevenţie din partea statului, dar şi la nivel individual. Sau succesul campaniei tembele purtate de antivaccinişti.

Şi dacă aceste date nu sunt de ajuns, dezastrul are şi alte cifre. Dacă înainte de valul patru la nivelul judeţului Giurgiu erau raportate aproximativ 100 de decese întregistrate în cele trei valuri ale pandemiei din septembrie numărul de decese creşte dramatic. Pe 9 septembrie, ca să luăm aceleaşi date de referinţă, erau înregistrate 110 decese provocate de virusul SARS-CoV-2. Pe data de 28 septembrie s-au raportat 124 de decese ale unor cetăţeni din judeţul Giurgiu, pentru ca pe data de 9 octombrie numărul persoanelor decedate să se ridice la 169, din care 7 în doar ultimele 24 de ore.

În cea mai mare parte persoanele decedate sufereau şi de alte boli sau comordibităţi cum spun oficialii.

De reamarcat că în intervalul la care ne-am referit nu s-a raportat nici un deces al vreunui persoane vaccinate.

Ioan Mănăilă