editorialDe mai bine de trei ani de zile PNL Giurgiu se confruntă cu un proces de dezagregare rar întâlnit la un partid cu o asemenea forţă şi de o asemenea dimensiune. Îl ţine în viaţă inerţia dată de atributele de mai sus. Nici fuziunea cu PDL nu a putut opri procesul, dovadă vie că în politică rar unul cu unu fac doi. De mai bine de doi ani partidul nu are o conducere certă, fiind condus când de la centru, când de o echipă bicefală, care rar interpretează aceeaşi melodie deşi au în faţă aceeaşi partitură. Degeaba susţin liderii liberali că rezultatele din recentele alegeri locale sunt mult mai bune decât cele de la ultimele europarlamentare şi prezidenţiale. Pentru că au dreptate doar când se referă, prin comparaţie, la un dezastru, dar nu şi când vorbesc despre performanţă.

În PNL Giurgiu au existat în ultimii ani prea multe „brexituri”, că tot a făcut carieră expresia, pe care de fiecare dată conducerea partidului le-a pus ba pe seama Ordonanţei 55, ba pe lipsa de moralitate a celor plecaţi, ba pe cântecul de sirenă al PSD-ului (aici chiar au dreptate liderii PNL Giurgiu). Dar toate aceste explicaţii frizează logica bunului simţ în absenţa asumării propriilor greşeli. Nu poţă vii şi să arunci mereu vina pe alţii, când în multe cazuri la vârful liberalilor giurgiuvenii a existat o rigiditate şi o atitudine revanşardă, care au condus la autocanibalizare.

Şi dacă toate acestea nu erau de ajuns, după demisia verbală (pentru că în scris încă nu şi-a depus-o) a copreşedintelui Dumitru Beianu, în ultimele zile PNL Giurgiu a mai pierdut, de data aceasta fără vină imputabilă, doi lideri cu nume grele în politica giurgiuveană. Senatorul Lucian Iliescu, care a anuţat că trece la PSD (!!???), în condiţiile în care nimeni nu-l doreşte în organizaţia Giurgiu şi deputatul Florian Nicolae, preşedintele organizaţiei municipale a PNL, care trebuie să facă faţă unui proces penal, fiind acuzat de evaziune fiscală. Oricât s-ar invoca prezumţia de nevinovăţie, este mai mult ca sigur că la Centru se va invoca codul de conduită şi i se va cere să se retragă.

Luni, la Bucureşti, cel mai probabil va fi desemnat ca unic preşedinte al Organizaţiei Judeţene a PNL, actualul copreşedinte Gheorghe Ştefan. Are toate calităţile unui lider autentic, dacă nu va va face greşeala să rămână sentimental ancorat în nostalgia fostului PDL. Rămâne de văzut dacă timpul va avea milă de acesta şi-i va permite ca până în alegerile parlamentare să reconstruiască o organizaţie, cât de cât competitivă. Or, se ştie, timpul nu iartă pe nimeni. Câteodată se mai lasă păcălit, aşa cum te joci cu un copil.

Ioan Mănăilă