Recomandări ale Poliţiei Rutiere pentru perioada de Cod Portocaliu
- Eveniment
- 5 Ianuarie 2017
- Nici un comentariu
- 204
- 5 minute de citit
Având în vedere avertizarea meteorologică de cod portocaliu în care este inclus și județul Giurgiu, polițiștii sfătuiesc participanții la trafic să-și ia măsurile de circulație în siguranță pe drumurile publice, în special cele acoperite de ploaie, polei sau zăpadă. Polițiștii rutieri recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, iar în situația în care zona în care se deplasează este una cu condiții de zăpadă sau polei trebuie să-și echipeze autovehiculul pentru circulația în condiții de iarnă și să respecte semnificația indicatoarelor și îndrumările agenților de circulație.
Utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.
În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone și al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune sau să aibă montate pe aceste roți lanțuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
Recomandări pentru conducătorii auto:
Dacă este necesar să conduceți pe vreme de iarnă, plănuiți deplasarea din timp. Asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje, să nu suferiți din cauza frigului și, totodată, să puteți continua drumul după deblocare.
Manifestați prudență sporită și adaptați permanent viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. Astfel, chiar dacă vă aflați în localități sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheață, zăpadă sau mâzgă, trebuie să circulați cu o viteză care să permită oprirea în siguranță, având în vedere că distanța de frânare în astfel de condiții este mult mai mare.
Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfășurare a circulației rutiere, recomandăm conducătorilor auto să-și sporească atenția pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieșirile din tronsoanele împădurite și sate, la intrările și ieșirile de pe poduri sau la depășirea autovehiculelor cu gabarit mare.
Rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Totodată, trebuie evitate oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic și greutatea poleiului îi poate rupe.
În condițiile unui trafic aglomerat, precipitațiile sau ceața pot determina apariția unor blocaje rutiere temporare. Păstrați-vă calmul, nu uitați de politețea rutieră și nu blocați intersecțiile. De asemenea, nu vă angajați în depășirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviței/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalți conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcției de mers. De aceea, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiții de vreme nefavorabilă.
Curățați în permanență farurile și blocurile de semnalizare și folosiți corespunzător instalația de ventilație – climatizare!
Nu consumați alcool și nu conduceți dacă simțiți că sunteți obosiți!
Recomandăm conducătorilor auto să respecte indicațiile agenților de circulație și ale lucrătorilor de la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale, în cazul interzicerii sau restricționării temporare a circulației pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenției echipajelor de deszăpezire și a autosalvărilor.
În speranța că veți respecta recomandările făcute de noi vă dorim, DRUM BUN!