PROIECTUL PORTULUI TRIMODAL, PROMOVAT LA BRATISLAVA

port-vederde-3Echipa de implementare a proiectului ”Portul Verde și de Înaltă Performanță” – etapa a doua, Construcția – din Primăria Giurgiu, a fost prezentă săptămâna trecută la cel de-al cincilea forum al Strategiei Uniunii Europene în Regiunea Dunării (SUERD), organizat la Bratislava, precum și la evenimentele conexe. Evenimentul a reunit circa 800 de participanți din zeci de țări europene și nu numai, atât membre UE cât și non UE, tema generală a forumului fiind legată de amenințările la adresa mediului: poluarea apelor, inundațiile și schimbările climatice, potențialul navigabil insuficient exploatat și lipsa legăturilor rutiere ori feroviare, neajunsuri în privința conexiunilor energetice ori dezvoltarea socio-economică inegală. De succesul implementării acestei strategii vor beneficia aproximativ 100 de milioane de oameni care locuiesc în aceste regiuni, adică o cincime din populația Europei, așa cum a declarat în sesiunea de deschidere a forumului  european pentru educație, cultură, tineret și sport, Tibor Navracsics.

Cea de-a cincea ediție a forumului a pus mare accent și pe cercetare și inovare, inițiativele de dezvoltare regională depinzând în mare măsură de cercetarea științifică, date care, reunite pe o platformă, să ofere informații despre măsurile luate, să monitorizeze implementarea lor și să prezinte perspectiva asupra impactului acestora.

În afara sesiunii plenare cuprinse în program și susținute de actori cheie în cadrul strategiei, coordonatori europeni sau naționali, membri ai Comisiei Europene sau ai Guvernului Slovaciei – gazda de anul acesta, respectiv Primul-Ministru, Robert Fico, participanții au putut interacționa și lucra împreună în cadrul celor șase workshopuri organizate pe 3 și 4 noiembrie la Teatrul Național din Bratislava.

La Bratislava, Primăria Giurgiu, actor activ al SUERD, a promovat un proiect preluat drept exemplu de bună practică, prezentat la edițiile trecute în fazele anterioare și care acum se află în implementare. Este vorba despre ”Portul Verde și de Înaltă Performanță”, proiect în valoare de aproximativ 15,5 milioane euro, având ca parteneri ILR Logistica România, Primăria Giurgiu și Zona Liberă. În cadrul acestuia, municipalitatea are ca sarcină demolarea efectivă a feribotului pentru ca terenul să poată fi lăsat liber de sarcini pentru cea de-a doua etapă: construcția. Finanțarea lucrărilor este făcută de Comisia Europeană prin Mecanismul de Interconectare a Europei, partea de demolare a feribotului care revine Primăriei ajungând la 2 milioane de euro, din care 15% reprezintă contribuția proprie, iar 85%, fonduri europene. Proiectul ”Portul Verde și de Înaltă Performanță” este unul dintre cele 14 proiecte de infrastructură depuse de România pentru accesarea de fonduri europene în cadrul Programului ”Connecting Europe Facility”.

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .