Proiect ambiţios al deputatului Toma Petcu pentru perioada preşedinţiei României a Consiliului Europei
- Politic
- 23 Februarie 2019
- Nici un comentariu
- 222
- 2 minute de citit
Deputatul Toma Petcu, preşedinte al organizaţiei judeţene Giurgiu şi vicepreşedinte ALDE la nivel naţional a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că-şi doreşte foarte mult punerea în valoare a potenţialului economic şi turistic al Dunării.
Deputatul giurgiuvean spune că la această dată există o serie de impedimente care nu permite exploatarea acestui potenţial enorm. În primul rând faptul că de la intrarea în ţară şi până la vărsare Dunărea nu este navigabilă pe tot parcursul anului. Pentru acest lucru ar trebui ca şenalele navigabile să fie dragate. Deşi partea română de administraţie fluvială a Dunării de Jos a primit anul cesta bani pentru dragaj, guvernul bulgar nu a alocat nici un ban pentru această operaţiune pe porţiunea care-i revine în administrare, de altfel cea mai problematică, între Corabia şi Turnul Măgurele, porţiune pe care vara, când scade debitul, apar praguri care opresc, întârzie navigaţia sau şi mai grav eşueză din cauza bancurilor de nisip.
Toma Petcu a menţionat că Tratatul privind administrarea Dunării a fost încheiat pe la jumătatea anilor 70, sub patronajul fostei Uniuni Sovietice şi că se reimpune o nouă perspectivă privin exploatarea fluvială. Petcu susţine că a avut discuţii de principiu cu oficialii români pentru punerea pe agenda preşedinţiei române a Consiliului Europei posibilitatea înfiinţării unei Agenţii Europene pentru administrarea căilor navigabile interioare. În acest fel ar creşte şi potenţialul de transport mărfuri pe Coridorul 7 de Transport: Marea Neagră-Dunăre – Rin-Maine – Rotterdam.
Un al doiela pas, care privește strict România, ar fi modernizarea şi după caz extinderea a cel puţin zece porturi. Din păcate APDF, instituţie cu sediul la Giurgiu, nu a solicitat pentru anul acesta nici un ban în sensul acesta, nici măcare pentru studii de fezabilitate.