În spațiul public circulă multe opinii despre ratarea aniversării Centenarului. Puterea și opoziția, clasa politică și societatea civilă se străduiesc să demonstreze că ceilalți sunt de vină. Lumea se va lămuri curând cine are dreptate.

La Giurgiu, aniversarea Centenarului are însă o conotație aparte. Înainte de a vorbi despre contribuția giurgiuvenilor la Marea Unire, există un eveniment care singularizează orașul și pe care conducătorii lui îl tratează cu superficialitate și indiferență, cu lipsă de înțelegere pentru valoarea sa simbolică, dar și pentru avantajele pe care le-ar aduce evidențierea lui pentru comunitate. Faptul că Giurgiu este singura localitate din România eliberată de armata franceză nu a fost și nu este speculat în favoarea cetățenilor săi de azi.

Nu este prima dată când se întâmplă acest lucru. Acum 28 de ani, celebrul oceanograf francez J. Y. Cousteau a vrut să exploreze Dunărea de pe la noi, dar a fost alungat. Reprezentanții orașului francez Grasse – capitala mondială a parfumurilor – au dorit să se înfrățească cu municipiul nostru, dar și-au dat seama la timp că noi nu eram pregătiți să luăm loc la masa bogaților.

Pe vremea răposatului primar Tunaru s-a încercat o primă punere în valoare a monumentului din Alei, căzut după aceea iarăși în uitare. Acum câțiva ani, actualul primar Barbu s-a străduit să salveze aparențele la vizita precipitată a ambasadorului Franței de la București, pare-se sesizat de starea precară în care ajunsese monumentul. De atunci se tot bâjbâie și nici acesta, nici parcul înconjurător, nici clădirile oficiale din zonă nu vorbesc despre o țară civilizată.

Până la momentul Centenarului Eliberării din 10 noiembrie mai sunt doar 7 (șapte) luni și, într-o epocă în care timpul tinde să se comprime, nu sunt semne că vom ști să-l întâmpinăm cum se cuvine. Oare conducătorii politici și administrativi ai orașului și județului nostru nu știu importanța lui și nu au de gând să facă nimic? Dar specialiștii? Se așteaptă următorul Centenar?

UN FRANCOFIL NEDUMERIT