Prefectura Giurgiu pare să se substituie Curţii de Conturi
- Administraţie
- 7 Martie 2023
- Nici un comentariu
- 355
- 3 minute de citit
Ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu, Dumitru Beianu, a prezentat presei un nou document prin care Prefectura Giurgiu atacă în contencios administrativ Hotărârea Consiliului Judeţean prin care se apelează la un avocat profesionist care să apere instituţia chiar într-un proces cu Prefectura Giurgiu. Cu alte cuvinte una din părţile aflate în litigiu (Prefectura în cazul nostru) îi impune celeilalte părţi cine are voie şi cine nu are voie să o reprezinte în instanţă. De noaptea minţii!
Pe o argumentaţie întinsă pe mai bine de două pagini se invocă aşa-zise probleme de legalitate şi se face multă polologhie pe probleme de oportunitate.
Prefectura Giurgiu îşi invocă acţiunea în instanţă pe Ordonanţă de Urgenţă de Guvern în care se spune că autorităţile publice care au în subordine aparat de specialitate nu pot achiziţiona servicii juridice decât în situaţii temeinic justificate. Şi ajungem la esenţa problemei: De când (până când) ştie Prefectura Giurgiu când consideră şi de ce consideră CJ Giurgiu că o situaţie este justificată.
Şi în limbajul cotidian şi în cel juridic-administrativ aceasta se numeşte oportunitate. Prin lege Instituţia Prefectului nu are voie să se pronunţe pe oportunitatea unui act emis de o autoritate publică
Singura instituţie abilitată să judece dacă a fost sau nu a fost oportun să se acchiziţioneze contra cost servicii juridice externe este Curtea de Conturi a României, în cazul nostru Camera de Conturi Giurgiu. În controlul anual pe care aceasta din urmă îl efectuează stabileşte dacă banii au fost cheltuiţi corect sau nu, situaţie în care poate cere chiar ca persoanele vinovate să fie obligate să achite din buzunarul lor o cheltuială inoportună şi nelegală. În nici un caz nu face acest lucru Prefectura Giurgiu. Nu este abilitată prin lege.
Că lucrurile stau aşa o deovedeşte şi faptul că în mandatul preşedintelui Marian Mina, actualul prefect, Florentina Stănculescu (director economic al CJ la vremea aceea) şi-a pus semnătura alături de cea a preşedintelui în nu mai puţin de 17 cazuri de achiziţie de servicii juridice, în valoare de aproape 10 miliarde de lei vechi. Şi nimeni nu a contestat legalitatea acestora.
Vestea proastă pentru Prefectura Giurgiu este că nu va reuşi să tărăgăneze procesul cu Consiliul Judeţean Giurgiu întruncât acesta va fi reprezentat în instanţă de un avocat Pro bono. Ca atare, decizia de a ataca în contencios administrativ Hotărârea privin achiziţia de servicii juridice nu-şi mai are obiect.
Ioan Mănăilă