Panoptic cu primari, iepuraşi şi visători de Giurgiu

  • Politic
  • 13 Martie 2024
  • Nici un comentariu
  • 510
  • 7 minute de citit

Până la această dată şi-au exprimat intenţia de a candida la funcţia de primar al municipiului Giurgiu nouă persoane, unele îndreptăţite să spere, prin pregătirea lor şi forţa partidelor pe care le reprezintă, altele suspecte doar de dorinţa de a-şi face publicitate, iar unele, pur şi simplu visătoare.

Câteva condieraţii asupra candidaţilor.

Adrian Anghelescu (PNL). Actualul primar al municipiului, pleacă în cursă cu avantajul pe care ţi-l dă funcţia în cazul alegerilor într-un singur tur. A avut un madat greu preluând o primărie falită pe care a trebuit să o ţină pe linia de plutire în două crize aproape suprapuse. Criza energetică în care preţul gazelor şi electităţii a crescut extraordinar de mult şi trecerea prin pandemie. A reuşit totuşi să găsească resurse financiare pentru cofinanţarea câtorva proiecte importante: realizarea culoarelor de transport rutier, reabilitarea Cetăţii, portul de ambarcaţiuni, reabilitări energetice la şcoli, grădiniţe, locuinţe. Privind retrospectiv oraşul arată mai bine. Ca handicap, putem spune că este un slab comunicator. Avantaj de necontestat cinstea, corectitudinea şi sinceritatea.

Nicolae Barbu (PSD) vine cu experienţa a două mandate, dar şi cu handicapul acestora: priecte prost gândite sau executate, unele chiar inutile, îndatorarea fără precedent a municipalităţii, lucru constatat şi de Curtea de conturi. Mai are de depăşit aversiunea unei părţi a electoratului PSD care nu uită că a părăsit partidul pentru Pro România lui Ponta. Dincolo de asta, este perceput de giugiuveni ca un alogen care şi-a însuşit trenuri publice pentru afacerile proprii. Şi nu orice terenuri ci terenuri dragi giurgiuvenilor. Fosta stomatologie, Baza sportivă Cetatea, fostul sediu al salubrităţii, toate ultracentral.. Avantaj şmecheria (Care știe să iasă din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan, conform dex.ro.).

Codruţ Câinaru (USR) vine cu avantajul partidului, partid care va acapara o bună parte din electoratul PNL nemulţumit de mariajul PNL-PSD. Mai vine şi cu o parte din electoratul de vârsta a treia al PSD, mulţi având în minte o relaţie bună cu tatăl candidatului, pe care o transferă cătrea acesta. Handicap. Vine direct din PSD ceea ce electoratul dur al dreptei nu înghite. Avantaje. Activ, dinamic, bun comunicator în stradă, un nume care nu a fost amestecat în nici un scandal.

Nicu Ştefan (PMP) vine cu o notorietate buncică pe care şi-a cultivat-o moderând o emisiune la o televiziune locală. Handicap. Traseism politic accentuat: UNPR, PLR, PMP, ALDE, PNL și din nou PMP. În plus, la o simplă căutare pe Google, aflăm că în în 2013 a fost subiectul unui dosar penal în urma unei plângeri formulată de Primăria Agigea reclamat fiind că ar fi falsificat semnătura primarului din Agigea pentru a vinde ilegal o vilă. Într-un final, Primăria Agigea a comunicat ziarului „Replica” de Constanţa că „se urmează procedurile legale de recuperare a debitelor, în prezent SC Lavi Med SRL având debite faţă de comuna Agigea în sumă de 593.258,04 lei (aproape 6 miliarde lei vechi – n.r.).

Bogdan Bratu (USR) vine cu un trecut extrem de sulfuros. A fost trimis în judecată pentru că şi-a falsificat diploma de licenţă şi cu ajutorul acesteia timp de şapte ani a ocupat funcţii de conducere. Diploma lui şi altor vreo 20 de inculpaţi au fost anulate în instanţă când liderul rețelei de falsificatori de acte de studii, fostul rector al Universităţilor Alexandru Ghica și Europa Ecor, Mina-Silviu Dobronăuţeanu, a fost condamnat. Ambele universități au funcționat în Alexandria fără a fi acreditate și autorizate.  A scăpat de proces prin prsecrierea faptei, dar a fost obligat să să restituie salariile încasate timp de şapte ani, aproape 900.000 de lei.

Să zicem doar, că Iulian Năipenu, coordonatorul AUR Giurgiu a anticipat ordinul dat de George Simion celor din teritoriu: „AUR, primiți-i pe toți, indiferent ce dubii aveți despre ei, ce escroci sunt” .

Cam aceştia sunt jucătorii grei. Şi-au mai anunţat candidatura, direct sau indirect, următorii:

Iulian Stoenescu (PNŢCD) vine cu un nume curat şi respectat. Medicul stomatolor vine şi cu foarte mulţi prieteni, cu siguranţă mult mai mulţi decât membri PNŢCD Giurgiu. Visător.

Liliana Ciobanu, fost parlamentar de Giurgiu pe listele PPDD, revine în politică după o tăcere totală de mai bine de opt ani. Şi-a început campania cu atacuri la Adrian Anghelescu. În ultimul mandat a lui Nicolae Barbu a păstarta o tăcere suspectă. Probabil pentru că amândoi sunt membri ai Rotary Giurgiu. Nu se ştie pe ce platformă va candida. Sunt voci că de fapt nici nu-şi propune să lupte cu adevărat pentru Primăria Giurgiu şi doar se va folosi de campania electorală pentru a construi un nucleu de activişti care ar putea deveni activi în cazul unei candididaturi a lui Mircea Geoană la Preşedinţia României.

George Costache (UNPR), reactivat după ce partidul fondat de fostul Ministru Gabriel Oprea a intrat într-un conde umbră la eşecul alianţei cu PMP. Cel mai probabil „iepuraş”.

Remus Guşă, vine pentru vizibilitate. Fost arbitru de fotbal „realizator de conţinut video”, după cum se autodefineşte, plecat din ALDE, la PSD, acum probabil plecat şi din PSD, dacă are de gând să candideze.

Aceasta este o fotografie de moment. Să nu uităm că este posibil ca Alianţa Drepata Unită să-şi dorească un candidat unic şi în consecinţă va trebui să aleagă între Codruţ Câinaru şi Nicu Ştefan. Mai există posibilitatea ca Dumitru Beianu să intre în cursa pentru primărie, ceea ce ar fi o catastrofă pentru PNL al căriu electorat va fi forţat să aleagă între doi candidaţi buni şi să facă astfel culuar, cel mai probabil PSD-ului.

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .