Dotarea cu arme tranchilizante este una din noutăţile aduse de recent-promulgata modificare a Legii Jandarmeriei, o modificare făcută la iniţiativa mai multor parlamentari, printre care se numără şi deputatul giurgiuvean Alexandru Andrei, membru al Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Acesta spune că introducerea dreptului de a deţine şi folosi arme tranchilizante era extrem de importantă pentru jandarmi, mai ales pentru cei din zona montană, în condiţiile în care, se ştie, în ultima perioadă, s-au înmulţit îngrijorător cazurile în care animalele sălbatice ajung în apropierea sau chiar în gospodăriile oamenilor.

  „Primii care răspund la apelurile efecutate la 112 ce anunţă astfel de cazuri sunt jandarmii, mai exact, jandarmii montani. Ajunşi la faţa locului, însă, ei nu puteau face, practic, nimic în faţa animalelor sălbatice, pentru că nu aveau dreptul de a deţine şi folosi arme tranchilizante, aşa că erau nevoiţi să aştepte sosirea unui reprezentant al Direcţiei Sanitar-Veterinare, un specialist autorizat în folosirea de astfel de arme. Iar asta dura, de regulă, destul de mult timp. Şi, dacă incidentul se înregistra într-o zi de week-end, aşteptarea era şi mai lungă…

Acesta este motivul pentru care am propus – şi s-a aprobat, legea fiind deja promulgată de preşedinte – ca jandarmii să aibă dreptul de a deţine şi folosi arme tranchilizante. Conform noii legi, aceste dotări vor putea fi folosite pentru a apăra persoanele de pericolul reprezentat de animalele sălbatice”