Între două fumuri virtuale, Muzeul „Teohari Antonescu” vă invită să redescoperiţi dragostea

Muzeul judeţean „Teohari Antonescu” găzduieşte de luni, 19 februarie 2018, vernisajul expoziţiei „De dragoste şi tutun. Valori de patrimoniu la Giurgiu”, expoziţie ce prezintă pipe, lulele şi alte obiecte specifice fumatului. De asemenea, persoanele interesate, pot afla o poveste a tutunului în Europa prin intermediul unui site accesibil prin sistemul digital al Muzeului.
„Suntem înconjuraţi de mărci, simboluri şi obiceiuri.
Expoziţia de astăzi este rezultatul unei munci de echipă, piesele din expoziţie sunt adunate în timp din şantierele arheologice de pe raza judeţului Giurgiu. Prezentăm obiecte de patrimoniu, piese valoroase. Mă gândesc, în primul rând, la ” Vasul cu îndrăgostiţi”. Este un început de ciclu această expoziţie, despre dragoste şi tutun”
, a declarat Ionel Muscalu, managerul muzeului judeţean.
”În piesa „ Romeo şi Julieta”, William Shakespeare spunea că ”Dragostea este un fum” , de aici a pornit ideea expoziţiei de astăzi. Nu promovam fumatul, doar vrem să arătăm ca pipa a avut mai multe utilizări: a fost folosită în ritualuri, a fost obiect de ornament, a fost pretext de socializare, a vut rolului ei economic. Pipele din colecţia noastră sunt turceşti, ei fiind cei care au introdus acest obicei în judeţul nostru.” a completat Iulia Răbîncă, cea care a realizat aceasta expoziţie.

Poate la prima vedere expoziţia poate părea puţin atipică, dar ea face parte dintr-o serie de acţiuni integrate care ţin de specificul lunii februarie, o lună în care românii se bucură atât de sărbătoarea Sfântului Valentin, dar şi de cea de autohtonul Dragobete. În acest context, după recentul Protocol de colaborare încheiat între muzeu giurgiuvean şi Muzeul Regional de Istorie din Ruse, Giurgiu va găzdui în premieră  şi o expoziţie comună dedicată Mărţişorului, simbol  apreciat şi pe celălalt mal al Dunării.

 

Ioan Mănăilă

Lasă un comentariu!

Adresa ta de email nu va fi publicată .